Hasogdzsi-ügy - Őrizetbe vették az újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagját Párizsban

2021. december 7. - 21:53 | Külföld

Őrizetbe vették kedden a Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagját a párizsi Roissy Charles-de-Gaulle repülőtéren - jelentették francia igazságügyi források.

Hasogdzsi-ügy - Őrizetbe vették az újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagját Párizsban
-illusztráció- (Fotó: AP)

A 33 éves Khalid Alotaibit a reptéri határrendészet tartóztatta le, amikor fel akart szállni egy Rijádba tartó repülőjáratra.

A férfi - aki ellen Törökország adott ki nemzetközi elfogató parancsot - előzetes letartóztatásba került, a személyazonossága ellenőrzését követően szerdán a párizsi ügyészség elé kerül, amely hivatalosan is közli vele az elfogató parancs részleteit - jelezte a forrás az AFP hírügynökségnek.

Khalid Alotaibi visszautasíthatja kiadatását Törökországnak. Ez esetben a francia igazságszolgáltatás felszólíthatja arra, hogy maradjon Franciaországban, szabadon, rendőri felügyelet alatt vagy pedig előzetes letartóztatásban addig, amíg Törökország indítványozza hivatalosan a kiadatást. A fellebbviteli bíróságnak a rá következő hetekben kell döntenie a kérelemről.

A férfit alig három nappal azután állították elő, hogy Emmanuel Macron francia államfő találkozott Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel Dzsiddában.

"Mindenről beszéltünk, tabuk nélkül. És az emberi jogok kérdésére is természetesen kitértünk, nagyon közvetlen beszélgetés volt"

- mondta a találkozót követően a francia elnök.

"A következő hetekben és hónapokban ki fog derülni, hogy tudunk-e előrelépni ezen a téren"

- tette hozzá

A francia elnököt hazájában sokan bírálták amiatt, hogy a gyilkosság óta ő volt az első nyugati vezető, aki találkozott a szaúdi trónörökössel. Emmanuel Macron azzal indokolta a kapcsolatfelvételt, hogy "Szaúd-Arábiával szükséges a párbeszéd a királyság "demográfiai, gazdasági történelmi és vallási befolyása miatt".

Az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint szaúdi "halálosztag" ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban. Az amerikai hírszerzés jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a műveletet. A koronaherceg cáfolta érintettségét, de Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, saját kezdeményezésükre.

(MTI)

Címkék: Dzsamál Hasogdzsi