Hasznot húznak a koronavírusból a terroristák

2020. december 22. - 17:08 | Külföld

A nemzetközi terrorszervezetek befolyásuk növelésére használták fel a koronavírus-világjárványt - erre a következtetésre jutott az Interpol nemzetközi rendőri szervezet egy kedden közzétett jelentésben, amelyben az ezzel kapcsolatos tendenciákat és a lehetséges kockázatokat elemezte.

Hasznot húznak a koronavírusból a terroristák
Illusztráció (wikipédia)

A világjárvány kitörésekor bizonyos terrorista csoportok és egyéb, nem állami szervezetek latba vetették befolyásukat a lakosság körében, hogy megerősítsék hatalmukat, és annak érdekében is, hogy külső pénzügyi forrásokhoz jussanak hozzá - mutatott rá az Interpol. A jelentés szerint a koronavírus-világjárványnak a globális gazdaságra gyakorolt hatása közvetve befolyásolhatja a terrorszervezetek finanszírozását.

"A terroristák megpróbáltak hasznot húzni a Covid-19-ből, hogy pénzhez jussanak, és megosztottságot váltsanak ki" - közölte Jürgen Stock, az Interpol főtitkára, aki hozzátette: a jelentéssel "a rendfenntartó erőknek kívánnak segíteni, hogy azonosíthassák a változó fenyegetéseket, és felléphessenek velük szemben".

Az Interpol figyelmeztetett annak veszélyére is, hogy az említett csoportok összeesküvés-elméletekhez is folyamodhatnak. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy nyugati országokban szélsőjobboldali csoportok fokozzák a társadalmi megosztottságot, és olyan elméleteket hangoztatnak, amelyek radikalizálják a lakosságot. A nemzetközi rendőri szervezet arra kérte tagállamait, hogy cseréljenek és ellenőrizzenek olyan személyekhez és csoportokhoz köthető információkat, amelyek a Covid-19-el kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztenek, hogy erőszakos cselekményeket terveljenek ki és vigyenek véghez.

Az Interpol figyelmeztetett arra is, hogy a koronavírus-járvánnyal szemben a kormányok által bevezetett korlátozások olyasféle elégedetlenséget válthatnak ki a lakosság körében, amelyet az említett csoportosulások felhasználhatnak.

MTI