Hat és fél éve égett le, 2019 őszén talán el is kezdik felújítani Krasznahorka várát

2018. október 24. - 21:10 | Belföld

A Krasznahorka várát érintő építési munkálatok leghamarabb 2019 őszén kezdődhetnek meg. Ezt Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter jelentette ki a kormány szerdai kihelyezett ülése után Rozsnyón. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel közösen bírálták az eddigi eljárást, és kijelentették: nem marad el a felelősségre vonás. 

Hat és fél éve égett le, 2019 őszén talán el is kezdik felújítani Krasznahorka várát
Fotó: TASR-archív

„Nem vagyunk elégedettek Krasznahorka várának jelenlegi helyzetével. A vár a biztosítás keretében hét millió eurót kapott az átépítésre, ebből 5,5 millió eurót fordítottak átruházással az ideiglenes tetőszerkezetre. Helyreállítási ütemterv nem létezett”

– írta le a helyzetet a miniszter, hozzátéve: a beszállítóval kötött szerződés jelenleg peres eljárás tárgyát képezi. Laššáková rámutatott: nincs semmilyen cselekvési terv, kimutatás, és október 5-ig hiányzott a környezeti hatástanulmány is.

Laššáková elmondása szerint a felújítási projekt előkészítésébe a tárca bevonta a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemet is. Az építési engedélyhez szükséges projektdokumentációt a tárcavezető 2019 februárjára várja, egy hónappal később pedig kiírnák a közbeszerzési pályázatot a kivitelezőre. „Ha minden jól megy, 2019 őszén megkezdődhetnek Krasznahorka várának felújítási munkálatai. Nagyon sajnálom, hogy az elődeim elvesztegettek hat évet, mert ezek az évek szó szerint elvesztek. Amikor megtaláltuk a dokumentációt, nem volt benne például körpecsét még az olyan intézményektől sem, mint a Tűzoltó- és Mentőszolgálat. Mindez ránk várt, és intézzük is” – tette hozzá.

A miniszter elmondása szerint a munkálatokat a vár alatt fogják megkezdeni, majd az alsó és a középső várban folytatják. A felső vár továbbra is régészeti feltárás helyszíne. A vár alatt egy információs központ létesítését tervezik.

Laššáková kiemelte, hogy amíg nem találnak megoldást az összes biztonsági előírás betartására, a vár semelyik részét nem nyitják meg.

A miniszter a kormányfővel közösen bírálta az eddigi eljárást, és mindketten kilátásba helyezték a felelősségre vonást.

Pellegrini szerint a tervező tevékenységének felülvizsgálata mellett azt is ki kell deríteni, ki felelt a projektért a tárcánál, és hogy megfelelően végezte-e a dolgát. „Nem létezik, hogy hat éve is ugyanott voltunk, ahol most vagyunk” – tette hozzá.

A kulturális miniszter a felújítás befejezésének költségeit több tízmillió euróra becsüli. Jelezte, hogy a következő napokban pontos jelentést terjeszt megvitatásra a kormány elé.

Krasznahorka vára nemzeti kulturális műemlék, amely 2012. március 10-én jelentősen megrongálódott egy tűzvészben.

(TASR)