Hat év börtönt kapott egy bíró!

A Legfelsőbb Bíróság szerdán hat év szabadságvesztésre ítélte Milan Jurkot, a tőketerebesi Járási Bíróság bíróját megvesztegethetőség és hivatali visszaélés bűntette miatt. A bírónak a büntetését egy minimálisan őrzött intézetben kell letöltenie.

Ezenkívül a Legfelsőbb Bíróság 3000 eurós pénzbüntetést is kiszabott a számára. Abban az esetben, ha ezt nem fizeti ki, három hónappal meghosszabbítják a büntetését. Az ítélet jogerős. „A bíró szégyent hozott a bíróságokra. A büntetés megfelelő mértékű” – közölte a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke. 

A Legfelsőbb Bíróság ezzel megerősítette a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság tavalyi döntését, amellyel Jurkót hat év szabadságvesztésre ítélték. Az ügyben négy további személyt is megvesztegethetőséggel gyanúsítottak. A bíróság két év börtönre ítélte István Lukáčot, négy év felfüggesztett szabadságvesztéssel. Bohács Atilla 5000 eurós pénzbüntetést kapott, Ondrej Tkáčot 30 hónap szabadságvesztésre ítélték, Miroslav Makot pedig felmentették a vád alól. 

Az ügyész három tettel vádolta meg a bírót, amelyek még 2013-ban történtek. Az első esetben a megvádolt bíró a másik vádlottól egy 16 000 cseh korona (632 euró) értékű vadásztőrt kapott a vádalku elfogadásáért, és az amnesztia elsőbbségi elbírálásának biztosításáért. A tőrrel a bíró az ismerőseinek dicsekedett. 

A második ügyben a megvádolt bírónak egy ismeretlen nagyságú összegért kellett a pénzbüntetést előnyben részesítenie más büntetésekkel szemben. A harmadik vád szerint 1500 eurót ígértek neki egy enyhébb büntetés kiszabásáért. A Specializált Büntetőbíróság ítélete nem volt jogerős.


TASR/para