Hat éve él itt, két gyermeke is született szlovák feleségétől, de a SIS titkos jelentése miatt indoklás nélkül kiutasítják az arab apukát

2019. június 19. - 14:09 | Belföld

A Denník N dolgozta fel az egyiptomi származású Mohamed Ahmed Mohamady Elsayed Ahmed esetét, aki hat éve él Szlovákiában, szlovák feleségétől ez idő alatt két gyermeke is született, az idegenrendészet tavaly a SIS titkosított jelentésére hivatkozva mégis kiutasította. Még csak nem is reagálhatott rá, mert nem láthatta, mit tartalmaz a jelentés.

Hat éve él itt, két gyermeke is született szlovák feleségétől, de a SIS titkos jelentése miatt indoklás nélkül kiutasítják az arab apukát
Mohamed és családja - Fotó: Denník N

Ľubomíra elmesélte a lapnak, hogy Mohameddel közös barátaikon keresztül ismerkedtek meg Egyiptomban, majd ezt követően négy éven keresztül távkapcsolatban éltek. Utána összeházasodtak. Miután férje Szlovákiába költözött, szinte azonnal a Kempinski szállodaláncnál kezdett dolgozni, időközben pedig két fiuk is született, a nagyobbik ma 4, a kisebbik másfél éves.

Mohamed öt éves tartózkodási engedélyt kért, amit minden további nélkül megadtak neki. Tavaly ezt próbálta meghosszabbítani meghatározatlan idejűre, az idegenrendészet azonban ezt elutasította. A határozatban mindössze annyi indoklás szerepel, hogy Mohamed az itt tartózkodásával veszélyt jelent az állambiztonságra, a közrendre és a közegészségre. Eközben a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) dokumentumára hivatkoztak, ami titkosított, így még csak bele sem nézhetett, és a rendőrség is elutasította a nyilvánosságra hozatalát, amikor fellebbezett a döntés ellen. Május 22-én a pozsonyi idegenrendészet elutasította a fellebbezését is, és mivel július 4-én lejár a tartózkodási engedélye, el kell hagynia Szlovákiát.

Ľubomíra a Denník N-nek megjegyezte, hogy mivel férjével semmilyen indoklást nem közöltek, így még csak lehetősége sem nyílott rá, hogy reagáljon és megvédje magát. "Egyáltalán nem vették figyelembe a döntés következményeit a családunkra nézve, beleértve két kisgyermekünket. Ennek eredménye, hogy mivel nem hagyjuk, hogy szétverjék a családunkat, arra kényszerítenek bennünket, három szlovákiai állampolgárt, hogy elhagyjuk az országot és Egyiptomba költözzünk, ahol sokkal rosszabb a biztonsági helyzet, mint Szlovákiában" - magyarázta.

Mohamed nem is sejti, mit tartalmazhat a jelentés, mi rosszat tehetett. Emlékeztetett arra, hogy tudomása van arról, hogy másokkal is ez történt, "viszont másoknak nincs itt a családjuk".

Közölte, hogy az erkölcsi bizonyítványa tiszta úgy Egyiptomban, mint Szlovákiában, eljárás sem folyt ellene, és nem találkozott kétes egyénekkel vagy csoportokkal, éppen ezért nem érti, hogyan jelenthet veszélyt az államra.

2014 decemberétől dolgozott a Kempinski hotelben, a következő három évben pedig a Globsec nevű tekintélyes biztonsági konferencia személyzetének is tagja volt. Ľubomíra emlékeztet, hogy emiatt biztonsági átvilágításon is át kellett esnie.

Mohamed elképzelhetőnek tartja, hogy összetévesztették valakivel, akinek hasonló a neve, közben megjegyezte, hogy neki is van például egy egyiptomi barátja, akivel a nevük első négy tagja azonos.

Ez nem is annyira elvetendő lehetőség, ugyanis saját bevallása szerint nem olyan rég, amikor pénz érkezett egyiptomi számlájára, a Tatrabankától felhívták, hogy szóban is igazolja a tranzakciót, mivel a számítógépes rendszerük nagy százalékban hasonlóságot mutatott a neve és adatai, illetve egy, a nemzetközi szankciók listáján szereplő egyén adatai között. Szavai szerint végül kiderült, hogy egy teljesen más személyről van szó, más születési dátummal.

Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a SIS a vállalkozását tarthatta kockázatosnak.

2017 májusában ugyanis egy olyan céget alapított, amely olyan egyiptomi beruházók számára közvetített Szlovákiában, akik itt szerettek volna vállalkozást indítani. Mohamed elmondta, mindegyikük rendelkezett európai vízummal, feddhetetlenségről szóló igazolással, és ha vállalkozásuk céljából átmeneti lakhelyként jelölték volna meg Szlovákiát, akkor az Interpol is kivizsgálta volna őket. Mivel azonban cégének nem igazán ment, tavaly augusztustól már likvidálás alatt van.

Ľubomíra szerint viszont nem ezek játszhattak közre, hanem a hibás eljárás és a felületesség. Mint mondta, az idegenrendészet határozatban megállapították, hogy nincs közös gyermekük Szlovákiában. "Akkor kik a fiaink? Valami szupermarketben vettük őket?" - jegyzi meg.

Nem érti azt sem, hogy ha olyan nagy veszélyt jelent Mohamed, akkor hogy-hogy nem indult ellene semmilyen eljárás. "Amellett állok, hogy alaposan ellenőrizzék le az embereket, akik idejönnek lakni vagy vállalkozni, de ebben az esetben szerintünk súlyos hibát követtek el" - húzta alá.

A rendőrség a Denník N-nek mindössze annyit válaszolt, hogy döntésük összhangban van a nemzetközi egyezményekkel és az alkotmánnyal is, mivel ez esetben a közérdek az individuális érdekek elé helyeződik, amiért megalapozott a gyanú, hogy az illető veszélyt jelent.

Jogászokkal való egyeztetés után végül június 12-én úgy döntöttek, bírósághoz fordulnak, hogy kivizsgálják az idegenrendészet eljárásának törvényességét. A kerületi bíróságok kikérhetik a SIS álláspontját és megtudhatják, milyen fokú veszélyt jelent, és az elegendő-e a család szétválasztásához.

Zoltán Perhács, Mohamed ügyvédje közölte, hogy Mohamednek a minimális védelemre sem volt lehetőség a közigazgatási szervek önkényességével szemben.

A Denník N megszólította az ombudsmant is az ügyben, aki pedig ugyancsak megvizsgáltatta az ügyet jogászokkal, akik arra jutottak, hogy a rendőri szerv, amely biztonsági kockázatra hivatkozva, minden további indoklás nélkül elutasította Mohamed kérelmét, megsértette az alkotmányt és a külföldiek itt tartózkodásáról szóló törvényt is.

Közben a család már megvásárolta a repülőjegyeket Egyiptomba...

(Denník N)