Hat jelenlegi képviselő és összesen 16 jelölt állt Horváth Zoltán mellé Dunaszerdahelyen

2018. október 26. - 18:07 | Régió

A képviselő-testület független és Híd-képviselőinek egy része, valamint a Híd párt többi jelöltje támogatásáról biztosította a jelenlegi alpolgármestert, Horváth Zoltánt, aki függetlenként indul a polgármesteri címért Dunaszerdahelyen.

Hat jelenlegi képviselő és összesen 16 jelölt állt Horváth Zoltán mellé Dunaszerdahelyen
Balról: Pápai Adrianna, Rigó Konrád, Antal Ágota, Sebők Pál, Jarábik Gabriella és Bachman László (Fotó: Paraméter)

Horváth Zoltánt már korábban támogatásáról biztosította Híd és az MKDSZ is.

„Az önkormányzati választásoknak komoly tétje van! Rengeteg hétköznapi gondunk van, amelyekre helyi szinten szolgálhatunk megoldással. Ezek a gondok mindannyiunk gondjai, így mindannyiunk boldogulása függ tőle. A szavazók döntenek, kik vezetik majd városunkat az elkövetkező négy évben” – kezdett ezzel kapcsolatos nyilatkozatuk felolvasásába Antal Ágota független városi képviselő, aki mellett Bachman László, Jarábik Gabriella, Pápai Adrianna, Rigó Konrád és Sebők Pál vett részt az eseményen.

„Komoly, hozzáértő, tapasztalt, felelős polgármesterre van szükségünk, aki keresi a jó megoldásokat, és ennek érdekében széleskörű szakmai vitákat kezdeményez. Teszi mindezt pártérdekektől függetlenül a közös jóért” – húzta alá Antal, kiemelve, hogy a nyitottság arra lehet garancia, hogy „a pártpolitika ne takarja ki az egyszerű ember problémáját”.

Úgy véli, olyan polgármesterre van szükség, „aki teret ad a helyi vállalkozóknak, ...aki észreveszi, felemeli és érvényesíti a helyi kreatív ötleteket, biztosítja, hogy a kulturális támogatások minden alkotó ember számára elérhetőek legyenek, ...akinek vezetése alatt biztonságban tudunk élni, biztonságban tudjuk gyerekeinket az iskolában és az iskolán kívül is”.

Hangsúlyozta, hogy a leendő polgármesternek meg kell tudnia teremteni a megfelelő hátteret a városi iskoláknak és óvodáknak, meg kell találnia az eszközöket a szociális ellátásra, a gondozói szolgálat várólistájának megszüntetésére. Emlékeztetett arra is, hogy a polgármesternek a szakbizottságokban is el kell várnia a szakmai munkát, és a képviselők véleményét is be kell építenie a határozatokba, emellett tényleges kapcsolatot kell teremtenie a polgárok és a városháza között a könnyebb és rugalmasabb ügyintézés érdekében.

„Gondosan áttanulmányoztuk azon polgármesterjelöltek programjait, akik nyilvánosságra hozták azt. Sajnos, csak két jelölt rendelkezik programmal. A tisztánlátás kedvéért szívesen vettük volna, ha megismerhetjük a többiek elképzeléseit is, de kiindulási alap hiányában nem látunk betartható és számon kérhető elképzeléseket az együttműködésre” – húzta alá, majd ezután kijelentette, hogy Horváth Zoltán elképzelései állnak hozzájuk a legközelebb.

„Az utóbbi négy évben a képviselők illetve a lakosok felé mutatott magatartása, szakmai hozzáállása számunkra hiteles. Ezért őt támogatjuk a polgármesteri tisztség betöltésében és bízunk benne, hogy együtt bizonyosodhatunk meg arról, hogy választási ígéreteit megvalósítja” – szögezte le.

Felolvasta, hogy a képviselőjelöltek közül a megjelenteken kívül Borbély Nóra, Csápay Marián, Fekete Lajos, Földes Richard, Lelkes Levente, Ravasz Ábel, Ravasz Marián, Sárközy Irén, Sárközi István és Vangel Ferenc is támogatja kezdeményezésüket.

Antal Ágota még elmondta, nem véletlenül olvasta fel párthovatartozás nélkül a neveket, mivel véleménye szerint olyan személyekről van szó, „akik közösen akarnak gondolkodni, és együtt megoldani a város gondjait”.

Hangsúlyozta, hogy Horváth Zoltán iránt megelőlegezett a bizalma, ugyanakkor amint veszélyét látja annak, hogy „nem azok az értékek fognak megjelenni az önkormányzati munkában, amiket én is képviselek, akkor én leszek az első, aki ez ellen szót emel vagy feláll”.

Rigó Konrád azzal érvelt, hogy Horváth Zoltán esetében egy komoly tapasztalattal bíró személyről van szó, aki négy évig alpolgármesterként dolgozott.

Jarábik Gabriella azt emelte ki, hogy az elmúlt választási ciklusok során megtapasztalta, „milyen egy olyan polgármesterrel dolgozni, aki nem figyel oda a képviselői javaslatokra". Ezzel szemben úgy véli, Horváth Zoltánhoz lehetett fordulni, mert az ötleteket, amelyeket felvázoltak neki, átgondolta és hasznosította.

Dunaszerdahelyen az MKP által jelölt Hájos Zoltán jelenlegi polgármesteren és Horváth Zoltánon kívül további három jelölt indul függetlenként, Dakó Sándor, Hakszer Roland és Herceg Andrea - utóbbi kettő Horváthhoz hasonlóan négy évvel ezelőtt az MKP listáján jutott be a testületbe, de az évek során szembekerült a polgármesterrel. A korábbi választások alkalmával már többször is előfordult, hogy az aktuális polgármester ellenjelöltjeire összesen több szavazatot adtak le, mint a győztesre, éppen ezért nyilván idén is előfordulhat ilyen forgatókönyv.

Antal Ágota elárulta, hogy történt már kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy a többi független jelölt lépjen vissza Horváth Zoltán javára, egyelőre azonban nem ismert a válasz.

„Azt gondolom, hogy aki felelősen akar változást elérni ebben a városban, tudnia kell, hogy sajnos megvan a veszélye, hogy ennyi jelölttel nem lesz a változásra lehetőség – fogalmazott, majd úgy folytatta – Ezúton is szeretném felhívni a polgármesterjelöltek figyelmét, mérlegeljék a döntésüket, és lépjenek vissza az egyetlen olyan jelölt javára, aki mérvadó és méltó erőt képvisel ahhoz, hogy intelligens és hozzáértő módon tudja kezelni ezt a várost, egyúttal méltó ellenfele lesz a jelenlegi polgármesternek, akit én már régóta alkalmatlannak tartok erre a tisztségre”.

Ezzel egyetértett Rigó Konrád is, aki kiemelte, egységes felállás szükséges ahhoz, hogy esély mutatkozzon a jelenlegi polgármesterrel szemben. „Mindenki, leginkább pedig a többi polgármesterjelölt felelőssége, hogy meghozzák azt a döntést, ami számunkra talán nehéz, de a város érdekében meg kell hozniuk” – húzta alá.

(SzT)