Hat kérdésből álló „Felvidéki konzultációt” indít az MKP, az egységes magyar pártról kérdezi az embereket az interneten – egyelőre határidő nélkül

2021. február 26. - 14:35 | Belföld

Internetes konzultációt indít a Magyar Közösség Pártja Felvidéki konzultáció – közös hang néven. A hat kérdésből négy a pártegyesülésre, az új párt jellegére kérdez rá, a maradék kettő pedig a régió fejlesztéséről szól.

Hat kérdésből álló „Felvidéki konzultációt” indít az MKP, az egységes magyar pártról kérdezi az embereket az interneten – egyelőre határidő nélkül
Fotó: Paraméter

Internetes konzultáció útján szeretné megtudni a Magyar Közösség Pártja (MKP) a szlovákiai magyarok álláspontját a magyar pártok egyesüléséről. „Támogatja-e a Szlovákiában élő magyar embereket képviselő pártok egyesülését?” – szól a konzultáció első kérdése.

Végtelen konzultáció

Egyelőre úgy tűnik, hogy a konzultációnak nincs időkorlátja.

„Nincs határidő, azt szeretnénk, hogy minél többen töltsék ki” – mondta a Paraméternek Forró.

Nem határoztak meg minimális létszámot sem a válaszadókkal kapcsolatban. „Minél többen bekapcsolódnak, annál több embernek a véleményére tudunk építeni” – magyarázta az MKP elnöke.

Az MKP elnöke szerint a konzultáció eredményét kötelező érvényűnek tartja magára nézve a párt. „Természetesen, hiszen azért kérdezzük meg az embereket, hogy a véleményük megjelenjen a párt stratégiájában. Közösen akarjuk alkotni a jövőt” – jelentette ki Forró.

Megkérdezik még azt is, hogy az egyesülő pártok a parlamenti választáson egy közös választási listán induljanak-e. A párt programjával, beállítottságával kapcsolatban pedig azt szeretnék megtudni, hogy a magyarok mellett képviselje-e a többi velünk élő nemzetiségnek és az általunk lakott déli régió valamennyi lakosának, vagyis – feltehetően – a szlovákoknak az érdekeit is. A fennmaradó két kérdésben a régió fejlesztéséről kérdezik az embereket.

3 megyei alelnök, 43 megyei képviselő és 273 polgármester pártja

A második kérdés meglehetősen bonyolultra sikerült, akár arra is gondolhatnánk, hogy a párt a kettes vagy hármas pártegyesülésre akar rákérdezni vele. Az MKP ugyanis úgy teszi fel a kérdést, hogy egy „3 megyei alelnököt, 43 megyei képviselőt és 273 polgármestert soraiban tudó szövetség” jöjjön-e létre. Ezek a számok azonban jelenleg nemcsak az MKP-t és a Hidat takarják, amelyik jelenleg már elég közel áll a közös párt létrehozásához. Például van megyei képviselője az Összefogásnak is – Orosz Örs, aki az MKP színeiben került a Nyitra Megyei Önkormányzatba.

Forró szerint azonban nem kell ilyen bonyolult üzenetet keresni a kérdés mögött.

„A számok az MKP és a Híd színeiben megválasztott megyei képviselőket és polgármestereket takarja, vagyis azokat, akik a felvidéki magyarokat képviselik – magyarázta a Paraméternek Forró. – A választások idején ez a két párt indult sikerrel a helyhatósági és a megyei választáson, akkor még nem volt Magyar Fórum és nem volt Összefogás sem.”

A kérdés megfogalmazásával azt akarják kifejezni, hogy céljuk a minél szélesebb egység megteremtése. Az MKP és a Híd február elején abban állapodott meg, hogy kettesben folytatják az egyesülés részleteire vonatkozó megbeszéléseket.

A Híd később és másról kérdezné az embereket

A Híd nem ellenzi, de nem is támogatja különösebben a konzultációt. „A szlovákiai magyarok már kifejezték, mit szeretnének. Élesben az egy évvel ezelőtti parlamenti választáson és az azóta nyilvánosságra hozott felmérésekben – tájékoztatta a Paramétert Sólymos László pártelnök. –

Ha továbbra is külön utakon járnánk, a jövőben sem várhatnánk más eredményt. Szerintem ezzel mindenki tisztában van.”

Ha konzultáció, akkor a Híd inkább később kérdezné meg a választókat. „Egy széles körű párbeszéd elől sem zárkózunk el, sőt kívánatosnak tartjuk. Úgy gondoljuk, hogy az embereket majd a konkrét kínálatról – konkrét programról, a tartalomról kell kérdeznünk” – véli Sólymos.

Összefogás: Előválasztás kell, nem marketingakció

Az Összefogás szerint nem konzultációra van szükség, hanem előválasztásra.

„Ha valaki valóban kíváncsi az emberek véleményére, és valós ügyekben kíván beleszólást biztosítani a polgároknak, az támogatja az előválasztást”

- kommentálta a Paraméternek az MKP akcióját Mózes Szabolcs pártelnök.

Szerinte a konzultáció nem más, mint egy marketingakció. „Nem teljesen világos a kérdések alapján, hogy milyen széles egységre gondolnak, de nem szeretném bővebben kommentálni ezt a marketingakciót, hiszen minden párt olyan nem reprezentatív internetes felmérést készített, amilyet akar” - véli az Összefogás elnöke.

- lpj -