Hat személyt küldtek rács mögé abban a drogügyben, amibe magas pozíciójú rendőrtisztek is belekeveredtek

2023. március 26. - 08:33 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság szombaton vizsgálati fogságba helyezett hat személyt, akiket a Chikara 2 fedőnevű rendőrségi akció során vettek őrizetbe. Az egykori nagyszombati kerületi rendőrigazgatót és a nagyszombati rendőrség járási igazgatóját szabadon engedték. Az ítélet nem jogerős, a végső szót így a Legfelsőbb Bíróság mondja ki.

Hat személyt küldtek rács mögé abban a drogügyben, amibe magas pozíciójú rendőrtisztek is belekeveredtek
Illusztráció (Fotó: TASR)

Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője szerint az előkészítő eljárás bírója az összes gyanúsítottnál megállapította, hogy a meggyanúsítási határozat indokolt. A bíró kilenc személy vizsgálati fogságba helyezéséről döntött.

„A bíróság részben helyben hagyta az ügyész indítványát, és elrendelte hat személy vizsgálati fogságba helyezését” – nyilatkozta Kudjáková. A bíróság az ítéletét azzal indokolta, hogy a szóban forgó személyek esetében fennállt a veszélye, hogy további bűncselekményeket követnek el. A gyanúsítottak a vizsgálati fogság helyett pártfogói felügyelő kirendelését kérték, illetve írásbeli nyilatkozatot tettek arról, hogy megbízható személyek – ezt viszont a bíróság elutasította.

Három gyanúsított vizsgálati fogságba helyezését nem rendelte el a bíróság. Köztük van Bystrík Stanko, egykori nagyszombati kerületi rendőrigazgató, valamint Rastislav Grznár, a nagyszombati rendőrség járási igazgatója. Őket szabadon engedték. A bírósági szenátus Bystrík esetében nem látott okot a vizsgálati fogságba helyezésre, a másik két személynél viszont igen, de az ő esetükben pártfogói felügyelőt rendelt ki.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) szerdán hajtotta végre a Chikara 2 fedőnevű akciót, amely kábítószer-kereskedelemmel függ össze Pozsony, Nagyszombat és Zsolna megyében. Összesen 16 személyt gyanúsítottak meg, néhányukat több bűncselekmény elkövetésével. Többségüket kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, de köztisztviselői hatalommal való visszaélésről, kenőpénz elfogadásáról és megvesztegetésről is szó van. Egy személyt tervezett súlyos nyomásgyakorlás bűncselekményével, egyet pedig zsarolással gyanúsítanak.


TASR/para