Hat tonna szemét keletkezett a poprádi karácsonyi vásárban

2019. december 26. - 11:10 | Belföld

A 17. poprádi karácsonyi vásárnak idén rekordszámú látogatója volt. 30 ezer ember fordult meg a vásárban. Ezáltal összesen hat tonna szemét keletkezett.

Hat tonna szemét keletkezett a poprádi karácsonyi vásárban
Illusztrációs felvétel (TASR)

A három nap alatt az embereknek lehetősége volt szelektálni a hulladékot. Juraj Hvizdoš, a Brantner Poprad hulladékgyűjtő központ vezetője szerint e tekintetben a látogatóknak van min javítaniuk. "Nem mindenkinek volt egyértelmű a szelektálás, s voltak, akik talán megfeledkeztek róla" - húzta alá.

A vásár újdonságként kihelyezett egy biológiailag lebombló hulladékok tárolására alkalmas konténert. A hulladékgyűjtő központ a kommunális hulladék gyűjtésére 40 tárolót adott, valamint 30 szelektív gyűjtőt és 20-at a biológiailag lebomló hulladékra. Ezen kívül, a vásár területén el volt helyezve 20 darab 1100 literes konténer a kommunális hulladék gyűjtésére, és további három konténerkészlet a szelektív gyűjtéshez.

A legtöbb, csaknem 2,5 tonna hulladékot az utolsó napon dobták el az emberek. A három nap folyamán 15 alkalmazott biztosította a tisztaságot.

A társaság az ünnepek után újabb nagy adag hulladékra számít.

A hulladék válogatási aránya Poprádban jelenleg 34,8 százalék. Az új év kezdetével a poprádiak külön fizetnek majd a kommunális hulladék elszállításáért. A kommunális és apró építési hulladék éves díja fejenként 21,13 euróról 29,64 euróra növekszik. A javasolt emelés 545 ezer euróval növelné meg az ebből befolyt összeget.

TASR