Hatalmas büntetést kapott a Lidl, többször előfordult, hogy nem akartak készpénzt elfogadni

2023. január 19. - 11:14 | Belföld

Pont került annak a pernek a végére, amely már évek óta húzódott a Szlovákiai Kereskedelmi Felügyelet (Slovenská obchodná inšpekcia, rövidítve SOI) és a Lidl között - írja a HN.

Hatalmas büntetést kapott a Lidl, többször előfordult, hogy nem akartak készpénzt elfogadni
A fotó illusztráció (Cséfalvay Á. András)

A per lényege az volt, hogy a SOI még 2018-ban 20 ezer euróra büntette meg a Lidlt azért, mert 17 zsolnai kerületi áruházukban nem lehetett készpénzzel kifizetni a megvásárolt tüzijátékokat. A törvény ugyanis kimondja, hogy csak olyan speciális esetekben lehet megtagadni az érmék és a bankjegyek elfogadását, ha azokból például hiányzik egy darab.

Az üzletlánc a bírság kiszabása után perre vitte az ügyet, mondván a Szlovákiai Kereskedelmi Felügyelet jogtalanul büntette meg, hiszen egyrészt az átutalásos módszer teljes értékű fizetési módnak számít, másrészt világosan fel volt tüntetve, hogy készpénzel nem lehet fizetni, így csak a vásárlón állt, hogy elfogadja-e a feltételeket. A bíróság szerint viszont ezek az állítások nem állják meg a helyüket.

A HN az ügy kapcsán a Szlovák Nemzeti Bankot is felkereste, akik megerősítették, hogy a cégek nem utasíthatják el a készpénzzel történő fizetést, hiszen még mindig az a szabály van érvényben, hogy az átutalásos módszer csak egyfajta kiegészítés, ami alá van rendelve a készpénzes fizetésnek.

A Lidl sajtóosztálya is fel lett keresve, akik elmondták, hogy a büntetést még évekkel ezelőtt kifizették, továbbá az érintett üzletekben lehetővé tették a készpénzes fizetést.


(HN)