„Hatalmas csalódás” – Remišová abszurdnak nevezte, ahogy Matovič az orosz vakcinát fogadta

2021. március 1. - 21:24 | Belföld

A Za ľudí koalíciós párt kiáll az álláspontja mellett és ellenzi, hogy Szlovákiában nem regisztrált koronavírus elleni vakcinával oltsák be az embereket. Veronika Remišová, a párt elnöke abszurdnak nevezte azt, ahogy Igor Matovič miniszterelnök fogadta az orosz vakcinát.

„Hatalmas csalódás” – Remišová abszurdnak nevezte, ahogy Matovič az orosz vakcinát fogadta
Fotó: TASR

„A vakcina beszerzése az egészségügyi miniszter kompetenciájába tartozik, amiért teljes felelősséget vállal. Csakúgy, mint az esetleges következményekért. Teljesen abszurd, ahogy Igor Matovič fogadta az orosz vakcinát. Nem tett így egyetlen más vakcina esetében sem, és nem tudjuk, hogy ugyanilyen aktivitással igyekszik-e beszerezni más hitelesített oltóanyagot. Ez hatalmas csalódás” – állapította meg Remišová.

A Za ľudí elnöke nem tartja helyesnek azt, hogy olyan vakcinával oltsák be az embereket, amit nem ellenőrzött át az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Hozzátette: ilyen hozzáállás károsíthatja és átláthatatlanná teheti az oltásrendszert az országban.

Remišová hozzátette: sajnálják, hogy az orosz vakcina beszerzése miatt távozott a koalícióból Tomáš Valášek, a párt képviselője.

Igor Matovič miniszterelnök a kassai repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szlovákia kétmillió adag vakcinát vásárol Oroszországtól – az első 200 ezer adag már meg is érkezett. Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint az emberek szabadon eldönthetik, hogy beoltatják-e magukat a Szputnyik V vakcinával. Az oltást leghamarabb két hét múlva kezdhetik el.


TASR/para