Hatalmas fába vágja a fejszéjét néhány éven belül a dunaszerdahelyi termálfürdő

2019. május 17. - 21:37 | Régió

A tervek szerint néhány éven belül megháromszorozhatják a fürdő fedett területét, a beruházás értéke 4,5-5 millió euróra rúghat. Egyre javulnak a fürdő gazdasági eredményei, a dunaszerdahelyi látogatók száma viszont tulajdonképpen stagnál.

Hatalmas fába vágja a fejszéjét néhány éven belül a dunaszerdahelyi termálfürdő
Fotó: Thermalpark

Évet értékelt csütörtökön a fürdő közgyűlését egy személyben betöltő polgármester, Hájos Zoltán, valamint az igazgató, Somogyi Gábor. Somogyi április végén már beszámolt néhány, a fürdőt érintő adatról, melyek közt szerepelt, hogy először lépte át az árbevételük a 4 millió eurót (4,181 millió euró), ami 17%-kal volt magasabb az előző évi tételnél, a nyereségük pedig tulajdonképpen megduplázódott az előző évhez képest és elérte a 474 ezer eurót. Enyhébben, de emelkedett a látogatószám is, ami tavaly meghaladta 428 ezer főt (+4%).

A mostani sajtótájékoztatón részletesebben is beszámoltak néhány adatról a múlt tükrében, Somogyi továbbá felvázolta a fürdő több évre előretekintő, jelentősebb beruházást igénylő tervét. Előbbi esetében érdemes tudni, hogy miután Somogyi 2012 nyarának elején átvette a fürdő igazgatói posztját, jelentősebb fejlesztések zajlottak le a turisztikai attrakció területén. Már abban az évben 26%-kal, 275 ezerre nőtt a fürdő teljes látogatottsága, mostanáig pedig minden évben sikerült azt tovább növelni, éves szinten 10 és 55 ezer közötti számú vendéggel, a legnagyobb mértékben 2015-ben, amikor átadták a fürdő új belépőcsarnokát.

Megfigyelhető viszont egy olyan tendencia is, hogy éppen a 2015-ös volt az utolsó év, amikor az előzőhöz képest még szignifikánsan emelkedett a fürdő egynapos látogatóinak száma. Addigra elérte a 321 ezret, amit egy évvel később ugyan még sikerült további 6 ezerrel emelni, ám 2016 és 2018 között éves szinten 7-800-zal csökkent. Ez Somogyi értelmezésében nagyrészt a fürdő belterülete kapacitásának tudható be.

Elárulták viszont azt is, hogy meglehetősen alacsony a fürdőbe kilátogató dunaszerdahelyiek aránya, mindössze 10-12%, ami hozzávetőlegesen 35 ezer helyi vendéget tesz ki. Ez azért érdekes, mivel a városi hűségkártya-tulajdonosok kb. 40%-os kedvezményre jogosultak a belépőből.

Somogyi kérdésünkre elmondta, hogy ez a szám abszolút értékben az elmúlt években inkább csökkent, ami viszont szerinte annak is betudható, hogy ma már nem adhatják „kölcsön” a hűségkártyájukat a szerdahelyiek másoknak, továbbá fizikailag sem tudnak kedvezményes jegyet azoknak, akiknek a kártyája valamiért érvénytelen.

A napi látogatók számának enyhe csökkenését viszont nagy mértékben ellensúlyozza a hotelvendégeké. Az elszállásolt vendégek száma 2012-höz képest tulajdonképpen megnégyszereződött (27,9 ezer => 101,8 ezer), tavalyhoz képest például közel 19 ezerrel nőtt, amit elsősorban a hotel kapacitásának két évvel ezelőtti jelentős bővítése eredményezett.

Ugyanennek is köszönhető, hogy nincsen olyan nagy különbség a fürdőben eltöltött vendégéjszakák terén az egyes hónapok között. E tekintetben július a legerősebb, amikor átlagosan 3,44 napot töltenek itt a hotel-, panzió- vagy kempingvendégek, míg télen tulajdonképpen a kemping kiesik, és tavaly januárban érte el éves minimumát a vendégéjszakák száma, amikor is 2,19 volt. Az éves átlag 2,71 vendégéjszaka.

Az árbevételt illetően is jelentős az emelkedés éves szinten, 2012 óta 300 és 600 ezer közti éves növekedést sikerült kimutatniuk, miközben épp tavaly érte el a legnagyobb tételt a növekmény.

Először lépte át a termálfürdő forgalma a 4 millió eurót, 4,2 milliót tett ki, miközben 2017-ben még „csak” 3,6 milliót, azt megelőzően pedig 3,1-et. Ezzel 2010-2011-hez képest a forgalom lényegében megháromszorozódott, azokban az években 1,3-1,4 millió eurót tett ki.

„Azóta gyakorlatilag egyetlen medencét sem adtunk hozzá a kínálathoz, mégis sikerült jobb kihasználtságot elérni” – jegyezte meg ennek kapcsán Somogyi Gábor.

Jól néz ki a fürdő EBITDA-mutatója is, ami a kamatok, az adózás és a leírások előtti eredményt jelenti, - e téren ugyanis a tavalyinál 33%-kal jobb számot sikerült elérni, ami meghaladja az 1,44 millió eurót. „Átléptünk a kiscsoportból a nagycsoportba, 1 millió eurót meghaladó készpénztermelési képessége van a fürdőnek. A jelenlegi a legjobb eredményünk, de 2014-től kezdődően folyamatosan az egymillió euró közelében voltunk” folytatta az igazgató.

„Több lábon állunk, nemcsak a szezonális fürdőbelépőkön áll vagy bukik a cég gazdálkodása: itt van egyrészt az étterem, másodsorban a fürdő tulajdonában lévő ingatlanok bérbeadása is fontos bevételi forrás, azzal együtt, hogy már egész évben működik a fürdő a wellness résszel együtt. A hotel kapacitásbővítése is nagy mértékű bevételt generált. Mind stratégiában, mind az éves aktivitásban tudtuk hozni az eredményeket” – jegyezte meg a sajtótájékoztatón Hájos Zoltán polgármester.

Közölte azt is, hogy a 474 ezres nyereség 10 százaléka a fürdő tartalékalapjába vándorol, 270 ezer eurót fordítanak az elmúlt időszakokban felhalmozott 1,5 millió eurós veszteség utolsó részletének törlesztésére, a fennmaradó 157 ezer eurót peig átcsoportosíthatnák osztalékként a városi költségvetésbe, ehelyett a folyamatban lévő és tervezett újabb beruházásokra fordítják.

„2012-ben jó döntést hoztuk, mikor elindultunk a fejlesztés útján, most ennek már kézzel fogható hozadéka is van” – szögezte le.

Somogyi Gábor az eredmények kapcsán kifejtette, hogy az elmúlt év 12 hónapjából 9-ben abszolút rekordot értek el, míg háromban az eddigi második legjobb eredményt a fürdő 45 éves történetében.

Éppen ebből kifolyólag kimondottan nagy tervekkel vágnak neki a következő időszaknak. Legutóbb már írtunk arról, hogy finisel a nagy úszómedence felújítása, melynek átadása júniusra várható, de az idén még több más beruházásra is sor kerül, utána viszont még nagyobb fába vágná fejszéjét a termálfürdő.

„Elkezdtünk azon dolgozni, hogy a fürdő jelenlegi konstrukciója és vízterülete hogyan tudna fejlődni. A mostani három fedett medencéhez és a rotunda kiúszó részéhez próbálunk álmodni egy olyan komplexumot, amely lefedi azokat a részeket, amiben eddig nem voltunk erősek” – húzta alá Somogyi.

Ez tulajdonképpen a főépület kibővítését jelentené, ami a fedett részt megháromszorozná. Somogyi szerint ezt indokolja az is, hogy a téli időszakban a kapacitásuk határán mozognak, ugyanakkor ebben az időszakban inkább az idősebb korosztály érkezik a fürdőbe.

Éppen ezért létesítenének egy hullámmedencét, beltéri csúszdát és egy elkülönülő gyerekvilágot.

„Nem feledkezünk el az idősebb korosztályról sem, amely domináns az átmeneti időszakban, számukra melegvizes medencéket, jacuzzit és egyéb pihenőrészeket szeretnénk biztosítani – szögezte le – szeretnénk illeszkedni az itt elkezdett architektonikai megoldásokhoz és egy időt álló modern hatású képet kelteni. Magas belterű, galériás pihenőrésszel, témák szerint tagolódó fürdőrésszel, hogy a gyerekzóna ne zavarja az idősebbekét. Kialakításra kerülne a pihenőzónák mellett egy másik belső étterem. Számolunk egy egyszerűsített kínálatú kávézóval és étteremmel, ami nyáron a kinti vendégeket szolgálná, télen a bentieket .”

Elismerte, hogy ennek az anyagi vonzata meglehetősen nagy, egy előzetes becslés szerint 4,5-5 millió euróra rúghat, ugyanakkor ha a fürdő az eddigiekhez hasonló eredményeket tud felmutatni, 2021-ben szeretnének nekivágni.

Ehhez alapot nyújt az is, hogy az elmúlt években 3-4 millió eurót tudtak saját forrásból a fejlesztésekre fordítani, és a jelenleg 4,1 millió eurós hitelállományuk évente mintegy 500 ezerrel csökken.

(SzT)