Hatalmas mérföldkő előtt áll az idősgondozás Pozsonyban?

A világ csaknem összes országára jellemző a demográfiai öregedés, azaz az időskorúak népességen belüli arányának emelkedése.

A népesség öregedése manapság világméretű társadalmi problémának számít. Mindez hatással van a munka- és pénzügyi piacra, illetve az egyes termékek és szolgáltatások iránti keresletben is megmutatkozik. Utóbbira példa az idősgondozás, az egészségügyi ellátás, de egyúttal befolyásolja a család struktúráját és a generációk közti kapcsolatokat is.

Az elmúlt 35 évben jelentősen nőtt az átlagos várható élettartam: a férfiak esetében 8,8 évvel, míg a nőknél 9 évvel.

A becslések szerint 2000 és 2050 között megduplázódik a 60 éven felüli emberek száma – a korábbi 11-ről 22 százalékra nő. Ez pedig azt eredményezheti, hogy 2050-ben már akár 2 milliárd 60 év feletti ember is élhet világszerte.

Ebből következik, hogy minél nagyobb az időskorúak népességen belüli aránya, annál nagyobb szükség van bizonyos szociális szolgálatások megerősítésére.

Szlovákiában jelenleg megközelítőleg 5,5 millió ember él. 2016-ban az átlagéletkor 40,4 év volt, míg az átlagos várható élettartam 77,1 év (férfiaknál 73,5 év, nőknél 80,9 év). Szlovákia lakosságának 14,9 százaléka 65 éven felüli.

A legfrissebb felmérési adatok is mutatják, hogy Szlovákiára is jellemző a demográfiai öregedés, ez pedig azt jelenti, hogy egyre többen igényelnek időskori ellátást.

Az idősekről való gondoskodás egyik alapvető feltétele a kényelmes lakhatási körülmények bebiztosítása. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az idős emberek legfőbb problémája a magányosság. A növekvő életkorral növekszik a valószínűsége annak is, hogy a nyugdíjasok egyre ritkábban találkoznak hozzátartozóikkal, akik saját életüket élik, néha távol a szülőhazától.

Az időskorúak szükségleteinek megfelelő bebiztosítására több lehetőség is van. A legtöbben egyedül, illetve a hozzátartozókkal való együttélést részesítik előnyben, illetve szükség esetén ápolót fogadnak. Egy másik megoldás a nyugdíjasotthonokban való elhelyezés.

Az izraeli Dr. Pnina Keren több mint 30 éve foglalkozik idősgondozással, az időskorúak ellátásának kérdéseivel és szükségleteik bebiztosításával. Az elmúlt 10 évben a tel avivi Palace idősek otthonának vezérigazgatója volt, melynek rehabilitációs központjában 136 páciensért felelt. Dr. Keren a napokban Pozsonyban osztotta meg szakmai tapasztalatait.


Dr. Pnina Keren (Fotó: Paraméter)

Elmondása szerint, amennyiben az idősek úgy döntenek, hogy otthon szeretnének maradni, többnyire függenek a hozzátartozóktól, akiknek saját kötelességeiket is teljesíteniük kell. Ezekben az esetekben az ellátás többnyire nem professzionális, s a hozzátartozók nem állnak rendelkezésre a nap 24 órájában.

Bizonyos nyugdíjasotthonokban az emberek gyakran elégedetlenek az ellátással és a szállással. Az ilyen intézmények legtöbbször kevés helyet biztosítanak az időseknek, gyakran ketten, hárman élnek egy lakótérben, s ezáltal nincs meg a kellő magánéletük sem.

Dr. Keren bevallása szerint Izraelben is komoly problémát jelent az időskorúak gondozása, nem megfelelőek a szociális feltételek, ezért kezdett el foglalkozni a nyugdíjasokkal. Mint elmondta, elsődleges célja, hogy az idősek is teljes életet élhessenek.

További fontos tényező, hogy az egyes államok nincsenek megfelelően felkészülve az időskorúak támogatására, ugyanis szükségleteik bebiztosításának anyagi támogatását szinte mindenütt elutasítják.

Manapság világszerte új trendnek számít a nyugdíjasok önálló elszállásolása kényelmes és biztonságos környezetben. A nyugdíjasok számára tervezett lakások kiváló lakhatási feltételeket biztosítanak, miközben szükség esetén szakképzett ápolók és orvosok gondoskodnak a páciensekről, emellett pedig aktívan és függetlenül élhetik mindennapjaikat. Az ilyen intézmények biztonságos környezetet, közösségi programokat, étkezdét, takarítást, mosást, közlekedési lehetőségeket és egészségügyi ellátást kínálnak.

A cél, hogy a nyugdíjasok otthon érezzék magukat.


Aviv Baal Taxa (Fotó: Paraméter)

Az idősgondozás hamarosan hatalmas mérföldkőhöz érkezhet Szlovákiában, egy izraeli befektető, Aviv Baal Taxa ugyanis Pozsony Újváros részében alapítaná meg az ország első modern nyugdíjasotthonát, a Vitalist. A tervek szerint az intézményben azon kívül, hogy független lakhatási lehetőséget biztosítanak majd  az időseknek, kitűnően felszerelt klinikát is alapítanának, s a páciensek szükség esetén állandó szakértői felügyelet alatt állhatnának a nap 24 órájában.

Aviv Baal Taxa elmondása szerint Szlovákiában a Vitalis lehet az első idősek otthona, ahol a nyugdíjasok számára minden szükséges feltételt biztosítanak ahhoz, hogy a lehető legjobban érezzék magukat, s teljes életet élhessenek.

A tervek szerint egy 8 és fél emeletes komplexumot építenének a fővárosban, a projekt azonban egyelőre tervezési fázisban van, mivel a város vezetőségétől még nem érkeztek meg a szükséges engedélyek. Az ötletgazda szerint a szükséges engedélyek megszerzését követően akár már 18 hónapon belül felépülhet a komplexum.

Arra a kérdésre, hogy megközelítőleg milyen költségekkel járnak majd a Vitalis nyújtotta szolgáltatások, Taxa egyelőre nem tudott pontos választ adni. Elmondása szerint a szolgáltatások ára nagyban függ majd attól, mekkora befektetést lesznek képesek megvalósítani a városban, illetve hány férőhellyel számolhatnak.

Amennyiben a Vitalis megvalósul, valóban óriási mérföldkőhöz érkezhet az idősgondozás Szlovákiában, egyelőre ugyanis nehéz elképzelni egy olyan intézményt az országban, ahol szépségszalon és optika működik, sőt, még számítógépezni is megtanítják a nyugdíjasokat.


(parameter)