Hatalmas összeggel támogatta volna Dél-Korea Észak-Koreát - de Kim Dzsong Un húgának nem kell a pénz

2022. augusztus 19. - 09:35 | Külföld

Elutasította Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong pénteken a dél-koreai elnök ajánlatát, amelyben Jun Szok Jol gazdasági segítséget helyezett kilátásba Phenjannak, ha a kommunista állam felhagy nukleáris fejlesztéseivel.

Hatalmas összeggel támogatta volna Dél-Korea Észak-Koreát - de Kim Dzsong Un húgának nem kell a pénz
Fotó: TASR/AP

Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapártban fontos tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong - akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte - leszögezte: Phenjan "nem adja el a becsületét gazdasági előnyökért cserébe", s abszurdnak nevezte az ajánlatot.

A dél-koreai elnöki hivatal "mély sajnálatát" fejezte ki Kim Jo Dzsong szavai miatt, ám a hivatal részéről leszögezték: ajánlatukat továbbra is fenntartják.

"Észak-Korea viselkedése nem segíti elő a Koreai-félsziget békéjét és jólétét, csupán nemzetközi elszigeteltségét fokozza" - áll a szöuli közleményben.

Jun Szok Jol a héten valódi tárgyalásokat szorgalmazott Phenjannal, kiemelve: ha Észak-Korea szilárd elkötelezettséget tanúsít nukleáris programja leállítására, déli szomszédja kész támogatást nyújtani.

"Ha az észak-koreai hatóságok elfogadják (az ajánlatot), nem fogunk fukarkodni a szükséges támogatással, és készek vagyunk gyógyszereket - beleértve a koronavírus elleni oltóanyagot -, egészségügyi felszerelést, valamint egészségügyi személyzetet küldeni" - hangsúlyozta az elnök.

Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben. Phenjan azt állítja, hogy azért indította nukleáris fegyverprogramját, hogy megvédhesse magát az Egyesült Államoktól.


(MTI)