Hatalmas problémákat fog okozni Szlovákiában a szárazság

2021. december 4. - 18:10 | Belföld

Szlovákiában egyre nagyobb problémát jelent a szárazság. Gyakoriak az olyan időszakok, amikor kevés a csapadék. Ezt Pavel Matejovič klimatológus nyilatkozta a TASR hírügynökségnek.

Hatalmas problémákat fog okozni Szlovákiában a szárazság
-illusztráció- (Fotó: TASR/Pavol Ďurčo)

"A szárazságot intenzív felhőszakadások váltják majd fel, amelyek során a csapadék nem tud rövid időn belül beleszivárogni a talajba, és a vízfolyásokon keresztül sok víz folyik ki a földekről. Kiszárad az ország"

- magyarázza Matejovič.

Szerinte az enyhe telek is hozzájárulnak az ország általános kiszáradásához. A hó szórványosan előfordul, és a hegyekben is egyre kevesebb, mint korábban.

A klimatológus megállapította azt is, hogy a hegyekben már egyre gyakrabban, március első felében elolvad a hó. Az eredmény az, hogy kevesebb a víz a vízfolyásokban.

„A hó természetes víztározó, ezért tavasszal gyakran szembesülünk nedvességhiánnyal”

– mondta Matejovič.

Ehhez hozzátette azt is, hogy a száraz évszak víztározói az erdők.

A melegebb éghajlat miatt a szlovákiai klimatológus szerint jobban teljesítenek a melegkedvelő növények, például a szőlő vagy egyes zöldségfélék. A nedvesség azonban fontos ezeknek a növényeknek a termesztéséhez. Ez a jövőben vízproblémákhoz vezethet, ami veszélyeztetheti a termést – mondta.

„Ezért víztározók, tavak, tavak építésével kellene minél több vizet felhalmozni az országban, emellett a mocsarak, vizes élőhelyek és folyami polderek is fontos szerepet töltenének be”

– magyarázta Matejovič.

Úgy véli, hogy a vízi infrastrukturális beruházások a jövőben mindenképpen megtérülnek.

TASR/para

Címkék: szárazság