Hatalmas tűzijátékkal üdvözölték az újévet Sydneyben (videó)

A csendes-óceáni térségben már milliók ünnepelték az újévet, közép-európai idő szerint szombat délután kettőkor csak Sydneyben több mint egy millió szilveszterező láthatott hatalmas tűzijátékot az ausztráliai kikötőváros egén.

Hatalmas tűzijátékkal üdvözölték az újévet Sydneyben (videó)
Fotó: TASR

A világhírű sydneyi operaház felett percekig röpködtek a rakéták, színessé festve az éjszakai égboltot nyárias hőmérséklet mellett. Az újévi rendezvények szervezői minden korábbinál fergetegesebb látványosságot ígértek több mint százezer tűzijáték-rakétával, ami a kikötővárosnak átszámítva 1,5 milliárd forintjába került.

Már a helyi idő szerinti szilvesztert megelőző három órában százezrek gyűltek össze Sydney kikötőjében, hogy láthassanak egy másik tűzijátékot is, amelyet az idén elhunyt amerikai popzenész, Prince tiszteletére tartottak. A zenész Purple Rain (Bíboreső) című slágerének aláfestésére bíborszínű tűzijáték lepte el a város egét.

Az idén első alkalommal buszokkal zárták el az ausztrál hatóságok a környező utcákat, hogy a december 19-i berlini gázolásos merénylethez hasonló támadás ne ismétlődhessen meg.

Elsőként Szamoa és más csendes-óceáni szigetek lakói üdvözölhették az újévet. Közép-európai idő szerint 11 órakor ugyanis ott már beléptek az új esztendőbe.

Közép-európai idő szerint délben pedig az új-zélandi Aucklandben is szilveszterezhettek az emberek. A 300 méter magas Sky Tower tetején különleges tűzijátékot lehetett látni, amely csillagszerűen terjedt szét az égen.

Közép-európai idő szerint délután négy órakor Tokió és más japán városok következtek, egy órával később pedig Peking. Kínában ugyanakkor nem terveztek hivatalos ünnepségeket szilveszterkor, a hatóságok arra szólították fel az embereket: kerüljék a nagyobb tömeget, hogy ne ismétlődhessen meg a két évvel ezelőtti tragédia, amikor Sanghaj belvárosában háromtucatnyi embert agyontapostak az új évet ünneplők.

MTI/para