Hatályba léptek az ingázókra vonatkozó új rendeletek

2020. május 1. - 09:29 | Belföld

Péntek reggel 7 órától nem kell karanténba vonulniuk az Alsó-Ausztrriában, Burgenlandban és Bécsben dolgozó szlovák állampolgároknak.

Hatályba léptek az ingázókra vonatkozó új rendeletek
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az ingázóknak, akik nem messzebb mint 30 kilométerre dolgoznak a határtól, nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk, amikor hazatérnek. Nem kötelező a karantén az ingázó kiskorú gyermekeinek sem, ha velük lépik át az országhatárt.

Az Ausztriában és Dél-Morvaországban dolgozó ápolóknak, egészségügyi dolgozóknak Csehország más határközeli régióihoz hasonlóan munkáltató igazolással kell rendelkezniük, és negatív koronavírus-tesztet is fel kell mutatniuk. A teszt nem lehet 96 órásnál régibb, s elegendő lesz a másolata.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak sem, akiknek tanulmányaik miatt Magyarországra, Ausztriába, Csehországba vagy Lengyelországba kell utazniuk. Az intézkedés azokra is vonatkozik, akik óvodától egyetemig valamilyen oktatási intézményt látogatnak a szomszédos országban, és ez fordítva is érvényes: vagyis azokra is vonatkozik, akik valamilyen szlovákiai oktatási intézménybe jönnének a szomszédos országokból. Ez a mentesítés vonatkozik egy felnőtt kísérőre is. (Itt olvasható egy tájékoztatás, itt pedig a rendelet teljes szövege.)

TASR/para