Hatan meghaltak terrorellenes műveletekben

Legalább hat gyanúsítottat megöltek, negyven embert pedig őrizetbe vettek a hatóságok az Indonézia több részén tartott terrorellenes műveletek során - jelentették pénteken helyi rendőrségi források. A délkelet-ázsiai országban az elmúlt hétben három terrortámadás is történt.

Az indonéziai hatóságok emellett közölték azt is, hogy megerősítették a biztonsági jelenlétet a repülőtereken és a legfőbb vallási központok környékén a szerdán kezdődött ramadán idejére arra hivatkozva, hogy a terroristák előszeretettel fokozzák támadásaikat az iszlám hívők éves böjti időszaka alatt.

Indonéziában múlt vasárnap óta három terrortámadás is történt, amelyekben a támadókkal együtt legalább 27 ember meghalt, 50 pedig megsebesült.

A legutóbbi, szerdai támadás során a Szumátra szigetén található Pekanbaruban négy dzsihadista szamurájkardokkal támadt egy helyi rendőrőrsre. A támadókon kívül egy rendőr életét vesztette, hárman megsebesültek.

Hétfőn egy öttagú család követett el merényletet az ország második legnagyobb városában, Surabayában. A támadásban hat civil és négy rendőr megsebesült. A család tagjai egy rendőrségi ellenőrzőpontnál működésbe hozták a náluk lévő robbanószerkezetet. Velük volt nyolcéves gyerekük is, ő túlélte a robbanást.

Vasárnap szintén Surabayában egy hattagú család követett el öngyilkos robbantásos merényletet három templomnál, közvetlenül a reggeli istentisztelet előtt. Ebben a támadásban - az elkövetőkön kívül - 13 ember halt meg, és több mint 40 sebesült meg.

Mindhárom merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

A világ legnagyobb muszlim közösségével rendelkező országában aggodalmat keltettek a merényletek. Bár a hatóságok korábban fegyveresek hálózataival számoltak le, a szélsőségesek új erőre kaptak, miután visszatért Szíriából az az 1100 indonéziai, akik azért utaztak az arab országba, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak.

Szakértők évekkel korábban már figyelmeztettek arra, hogy a visszatérő fegyveresek komoly veszélyt jelentenek majd a társadalomra.

MTI/para