A határon ragadt szlovák polgárok negatív teszttel beléphetnek Franciaországba

2020. december 23. - 19:38 | Belföld

Azok a szlovák állampolgárok, akik az Egyesült Királyságból kifelé menet valamelyik határátkelőn ragadtak, szerdától beléphetnek Franciaország területére, ha fel tudnak mutatni egy negatív RT-PCR vagy antigén tesztet.

A határon ragadt szlovák polgárok negatív teszttel beléphetnek Franciaországba
Fotó: TASR - illusztráció

Fontos, hogy a teszt képes legyen kimutatni a koronavírus új törzsét is. Erről a szlovák külügyminisztérium tájékoztatott a közösségi hálón.

„A teszt 72 óránál nem lehet régebbi. A 72 órát az eredmény kézbesítésétől számolják. A brit-francia határátkelőkön felállított mintavételi állomásokon végzett antigén teszt eredményére nagyjából 30 percet kell várni” – olvasható a tárca közleményében.

A jelenleg érvényes határrezsim 2020. december 31-ig, hosszabbítás esetén 2021. január 6-ig érvényes.

A brit kormány arra figyelmeztet, hogy a kamionsofőrök ne próbálkozzanak a Kentbe vagy Doverbe jutással, mert az utak túltelítettek.

Szükség esetén a szlovák állampolgárok a nap 24 órájában hívhatják a nagy-britanniai szlovák nagykövetség telefonos segélyvonalát a következő számon: +44 78 6641 0783. A nagykövetség konzuli osztályának e-mail címe: cons.london@mzv.sk.

A szlovák nagykövetség kiadott egy közleményt, mely szerint előfordulhat, hogy a telefonvonal foglalt lesz. „A koronavírus-pandémia sajnos az egyesült királyságbeli szlovák külképviseleti iroda személyzetét is elérte, így a szokásosnál jóval kevesebb dolgozó tud szolgálatot teljesíteni” – áll a közleményben.

A minisztérium leszögezte: a segítségnyújtást összehangolja Csehországgal és más uniós tagállamokkal is. „Kapcsolatban vagyunk, és megfontoljuk, hogy szükség esetén hogyan segíthetnénk egymást az állampolgáraink hazaszállításában” – közölte a külügyi tárca.


(TASR)