Határozatban állt volna ki a parlament a kisebbségek mellett, Kollárék leszavazták a javaslatot, Gyimesi tartózkodott

2021. szeptember 22. - 10:59 | Belföld

Kedden megbukott a szlovák törvényhozásban az a javaslat, ami alapján a parlament határozatban állt volna ki a kisebbségek bárminemű diszkriminációja ellen.

Határozatban állt volna ki a parlament a kisebbségek mellett, Kollárék leszavazták a javaslatot, Gyimesi tartózkodott
Fotó: TASR

A javaslatot az OĽANO, valamint a szintén kormánypárti SaS és Za ľudí egyes képviselői terjesztették a parlament elé. Nem egy törvényjavaslatról volt szó, csupán egy határozatról, amely azt szögezte volna le, hogy:

  • a parlament garantálja, hogy a Szlovák Köztársaság területén senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés bőrszíne, nyelve, vallása, politikai gondolkozása, nemzetiségi vagy szociális háttere, nemzetisége, etnikai hovatartozása miatt,
  • a Szlovák Köztársaság az alkotmánnyal összhangban köteles betartani és védeni az alapvető szabadságjogokat,
  • és hogy a határozatot előterjesztő képviselők felháborodásuknak adnak hangot az alapvető jogok korlátozására irányuló törvényjavaslatokkal, verbális és erőszakos támadásokkal kapcsolatban, valamint elítélik a kisebbségek bárminemű diszkriminációját.

A 125 jelenlévő képviselőből csupán 55-en támogatták a javaslatot. A diszkrimináció ellen az OĽANO, az SaS és Za ľudí majdnem összes képviselője tette le a voksát, és az ügy támogatói között a Pellegrini-féle Hlas-SD politikusait is meg lehetett találni.

Nem támogatták a kisebbségek melletti kiállást

Kormánypárti körökben azonban a Sme rodina ellenállást tanúsított a szolidaritást szorgalmazó határozat ellen, ebben a frakcióban páran ugyan tartózkodtak, de a többség nemmel szavazott - köztük Boris Kollár, a parlament elnöke is. A javaslat ellen ugyanilyen mértékben tiltakozott a Kotleba-féle ĽSNS képviselői csoportja.

Ficoék, vagyis az ellenzéki Smer-SD frakciójának döntő többsége tartózkodott a szavazás során, így tett maga Robert Fico is. Meglepetésre azonban a javaslatot előterjesztő OĽANO frakciójában is voltak tartózkodók, főként az Anna Záborská (OĽaNO - Keresztény Unió) körül csoportosuló képviselők, akik a parlamentben általában azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy időről időre előállnak abortuszellenes javaslataikkal.

Még meglepőbb, hogy a kisebbségek diszkriminációja ellen irányuló határozatot nem támogatta a magyar nemzetiségű, OĽaNO-s Gyimesi György sem, aki rendre a szlovákiai magyar, vagyis kisebbségi témák felszínre hozásával sáfárkodik a szlovák parlamentben.

"Sajnálom, hogy ez a mérsékelt határozat nem ment át a törvényhozáson, mert az elmúlt évben többször voltunk tanúi a kisebbségek elleni verbális támadásoknak itt, a parlamentben is"

- adott hangot csalódottságának a voksolást követően Andrej Stančík (OĽaNO), aki ott volt a határozat beterjesztői között.

A szintén OĽaNO-s Kristián Čekovský még a nyáron jelentette be, hogy egy kisebbségeket támogató határozatot fognak készíteni, azután, hogy Pozsonyban támadás ért egy melegségét nyíltan vállaló csoportot. Az agresszív tettesek a békés társaság egyik tagját viperával verték meg, mert be voltak lakkozva a körmei.

Az esettől függetlenül a parlamentben kedden megbukott határozat minden kisebbség mellett kiállt, és nem tett semmilyen különbséget a vallási, nemzetiségi, szexuális vagy faji indíttatású támadások között.

(parameter/Denník N)