Határozatban ítélte el a parlament az Ukrajna elleni orosz agressziót

2022. május 10. - 19:35 | Belföld

A parlament kedden megszavazta azt a határozatot, amely elítéli az Orosz Föderáció, továbbá Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz hadsereg, valamint a hadseregparancsnokok által elkövetett ukrajnai cselekményeket.

Határozatban ítélte el a parlament az Ukrajna elleni orosz agressziót
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A határozat minden ok nélküli katonai agressziónak nevezi az Ukrajna elleni háborút, amely során emberiesség elleni bűntetteket és háborús bűncselekményeket követnek el.

A parlament jóváhagyta azt a módosító javaslatot is, amely felfüggeszti az országok törvényhozásai által az interparlamentáris unió keretében létrehozott Szlovák-Orosz-Fehérorosz Baráti Csoportot. A csoport mindaddig felfüggeszti tevékenységét, amíg orosz csapatok lesznek Ukrajna területén. A törvényhozás elutasította Juraj Blanár (Smer-SD) parlamenti alelnök javaslatát, aki azt szerette volna, hogy a parlament határozatban szólítsa fel a feleket a konfliktus békés rendezésére.

A határozat azt is leszögezte, hogy részletesen ki kell vizsgálni az emberiesség elleni bűntetteket és háborús bűncselekményeket. A képviselők egyúttal felszólították Oroszországot a harcok azonnali beszüntetésére, fegyveres csapatai kivonására Ukrajna területéről, továbbá Ukrajna területi sérthetetlensége és nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartására.

A szlovák képviselők egyúttal támogatásukról biztosították az Ukrajna elleni orosz katonai agressziót elítélő orosz közéleti személyiségeket és civilszervezeteket. Felszólították az orosz állami szerveket és az orosz elnököt, hogy állítsák le az ilyen személyek elleni megtorlásokat és tartsák tiszteletben az emberi jogokat és a szabadságjogokat.

TASR