Határozott véleményük van az embereknek Fico alkotmánybírói ambícióval kapcsolatban...

A megkérdezettek több mint 70 százaléka szerint Robert Fico (Smer-SD) exkormányfő nem való alkotmánybírói székbe.

Határozott véleményük van az embereknek Fico alkotmánybírói ambícióval kapcsolatban...
Fotó: TASR

A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Markíza felkérésére készített felmérést azzal kapcsolatban, hogy az emberek szívesen látnák-e Robert Ficót alkotmánybírói pozícióban. A felmérés eredményeit vasárnap a televízió Na telo című műsorában ismertették.

A megkérdezettek 71,8 százaléka szerint Ficónak nem kellene alkotmánybírónak lennie.

2._slide[1].jpg
Forrás: Markíza - Na telo

18 ,4 százaléknak nincs ellenére, a fennmaradt 9,8 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem tudja.

A Smer szavazóinak 60,5 százaléka támogatja Ficót alkotmánybírói ambícióiban, 25,7 százalék szerint nem kellene alkotmánybírónak lennie, 13,4 százalékuk pedig nem tudta eldönteni.

A felmérést a Focus közvélemény-kutató ügynökség készítette január 16. és 23. között 1013 szlovák állampolgár megkérdezésével.

Az SaS választói körében 89 százalék, az OĽaNO választóinak 91,9 százaléka, a Sme rodina támogatóinak 88,3 százaléka ellenzi, hogy Fico alkotmánybíró legyen.

A kormánypártok esetében a Híd szavazóinak 81,4 százaléka, az SNS támogatóinak pedig 45,8 százaléka nem akarja Ficót alkotmánybírói székben látni.

Juraj Blanár, a Smer alelnöke szerint a felmérés manipulálás eredménye. „Robert Fico egyike a legjobb jelölteknek az alkotmánybírói pozícióra, szakmailag erős és felkészült jelölt” – jelentette ki Blanár a műsorban, majd hozzátette, Fico teljesíti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy alkotmánybíró lehessen.

Ezzel azonban Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) nem ért egyet: „Küldött valamit a bizottságnak, és nem számított arra, hogy az alkotmányjogi bizottság egyik tagja, Ondrej Dostál (SaS) összeszámolja a jogi praxisának éveit, és kiderül, hogy nem teljesíti az alapfeltételeket ahhoz, hogy alkotmánybíró lehessen” – mondta a műsorban Nicholsonová.

Az ellenzéki képviselő szerint az, ami most történik, „az alkotmány megerőszakolása a legvulgárisabb módon”.


(tvnoviny.sk)