Határtalanul! a szecessziós építészet nyomában

Március közepén a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola 39 diákja 3 pedagógus kíséretében Szegedre utazott, hogy ott a Határtalanul! program keretén belül ellátogasson a Vedres István Építőipari Szakgimnáziumba.

Határtalanul! a szecessziós építészet nyomában
Az iskola felvételei - további fotókért kattints!

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A szegedi iskola diákjai már az ősz folyamán jártak a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskolában és néhány szlovákiai városban.

A négynaposra tervezett program első állomása Kecskemét volt. A város építészetére erősen rányomja bélyegét a szecesszió, annak is a népies, magyaros ága. Leginkább a mindenki által ismert Cifra palota nyerte el a diákok tetszését, valamint a Nagytemplom.

A kora esti órákban érkeztek meg Szegedre. Másnap Hódmezővásárhely felé vették az irányt, melynek idegenforgalmi szempontból jelentős természeti kincse a tiszai táj. Rövid városlátogatást tettek Szentesen is, majd folytatták útjukat Ópusztaszer felé. Egy egész délutánt töltöttek el a Nemzeti Történeti Emlékparkban, amely szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely is egyben. Legismertebb kiállított műve Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe.

A harmadik napon iskolalátogatáson vettek részt a szegedi Vedres István Építőipari Szakgimnáziumban. Nagy szeretettel fogadták a dunaszerdahelyi iskola diákjait és kísérőtanárait. A tanulók érdekesnek találták, hogy egy történelmi épület ad otthont az iskolának. Különösen az alagsorban elhelyezkedő műhelyek hangulata ragadta meg őket. Természetesen az iskola szaktantermei a legmodernebb technikát sem nélkülözték.

Míg a diákok egy csoportja az iskolát járta, addig a dunaszerdahelyiek futballcsapata az udvaron megmérkőzött a szegedi diákokkal, néhányan pedig a közös projekten dolgoztak. Körülbelül négy órányi munka után elkészült a spagettihíd, melynek teherbírását a munka végeztével kis is próbálták és dokumentálták. Egy másik teremben az érdeklődők számára kisfilmeket vetítettek az iskola életéről. A találkozó nagyon jó hangulatban ért véget. Mielőtt elbúcsúztak volna, még megegyeztek a további együttműködésben.

A délután folyamán Szeged nevezetességeivel ismerkedtek meg. A városnézés tekintettel a sok látnivalóra néhány órásra sikeredett.

Sok élménnyel gazdagodva és elégedetten indultak útnak a diákok. A következő héten várja őket Győr, ahová ismét Határtalanul! utazhatnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából.


(para)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.