Hátat fordítanak Szlovákiának a külföldi vállalatok, több mint egymilliárd eurós befektetés távozott az országból

2022. június 8. - 16:34 | Belföld

Szlovákia jelentősen vesztett attraktivitásából, a gazdaság ugyanis az elmúlt években olyan szintre került, hogy a külföldi befektetők szó szerint menekülnek innen – írja az Aktuality.

Hátat fordítanak Szlovákiának a külföldi vállalatok, több mint egymilliárd eurós befektetés távozott az országból
Fotó: TASR

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint 2020-ban a külföldi működőtőke-beáramlás negatív tartományban volt. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy összesen mintegy 1,7 milliárd euró távozott az országból, ami az elmúlt évtizedben példátlannak számít. Sőt, még a Smer kormányzása sem, amikor jelentősen romlott a vállalkozói közeg, nem vontak ki ilyen sok befektetést a külföldi vállalatok.

A gazdaságügyi minisztérium mindezt a Covid-járvány számlájára írja. A tárca szerint a 2020-as év volt az első, amit globálisan jelentősen befolyásolt a járvány. „Az üzleti tevékenységeket ez jelentősen befolyásolta, a közvetlen külföldi befektetések pedig nem a befektetők terve szerint alakultak” – magyarázza a tárca, amely szerint jelenleg már növekedést jegyeztek fel a befektetői érdeklődés terén.

Lukáš Lipovský, az XTB vállalat elemzője szerint viszont a közvetlen külföldi befektetések csökkenését csak részben idézte elő a koronavírus-járvány. Mint mondja, a bizonytalanság miatt valóban óvatosabbak lettek a befektetők, a környező országok viszont nem értek el negatív értékeket ezen a téren. Például Csehországban is csökkent az érdeklődés ezen a téren, ennek ellenére a közvetlen külföldi befektetések 3 milliárd eurót hoztak a konyhára.

A szakértő szerint a külföldi befektetők elsősorban a stabilitás alapján döntenek, ergo stabil politikai közegre, megbízható bíróságokra, alkalmas vállalkozói közegre és alacsony bürokráciára van szükségük. Emellett fontos szerepet játszanak az adóterhek, a munka termelékenysége, a munkaerő elérhetősége, az ellátási láncok, az elhelyezkedés, valamint a konkurencia.

Lipovský szerint az elmúlt években módosult az áfakulcs, ami bizonytalanná teszi a külföldi befektetőket. „Ne feledkezzünk meg továbbá a kormány legutóbbi lépéseiről sem a Slovnaft további megadóztatásával kapcsolatban, amely jelenleg több pénzt keres az orosz kőolajon. Az ilyen kormányzati javaslatok csökkentik Szlovákia hitelességét” – tette hozzá Lipovský.

Martin Lidaj, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) vezérigazgatója szerint Szlovákia már hosszú ideje veszít attraktivitásából. A befektetők szempontjából túl drágák vagyunk a magas adók és illetékek miatt is. A PAS tavalyi felmérése szerint a koronavírus-járvány főként azzal volt hatással a külföldi befektetésekre, hogy a kormány képtelen volt hatékonyan irányítani az államot. A külföldi vállalatok az üzleti környezet ingadozását, a folyamatosan változó feltételeket és a lakosság alacsony iskolai végzettség jelölik meg leggyakrabban legfőbb negatívumként.


(Aktuality.sk)