Hátborzongató dologra figyelmeztettek a tüntető orvosok Pozsonyban (FOTÓK)

2022. november 17. - 15:57 | Belföld

Több száz ember gyűlt össze csütörtökön délután a pozsonyi Szabadság téren, az orvosok szakszervezete (LOZ) által szervezett megmozduláson.

Hátborzongató dologra figyelmeztettek a tüntető orvosok Pozsonyban (FOTÓK)
Fotók: TASR - Martin Baumann (További képekért kattints a fotóra!)

A tüntetésen több orvos is felszólalt, az egészségügyben kialakult helyzet azonnali megoldását követelik a kormánytól. Rámutattak a hiányzó szakemberekre, illetve a meglévők kimerültségére.

Peter Visolajský, a szakszervezet elnöke figyelmeztetett, évente legalább ötezer ember hal meg feleslegesen Szlovákiában.

A szakszervezet elnöke szerint olyan személyekről van szó, akiknek nem kellene meghalniuk, az orvosok ugyanis az esetükben nem tudják megadni nekik azt, amire szükségük van.

„Két szlovákiai falu lakossága feleslegesen meghal évente” – érzékeltette a helyzet súlyosságát Visolajský, majd feltette a kérdést a kormánynak címezve, hogy mit akarnak ezzel kezdeni. Hozzátette, az orvosok emiatt léptek, a felesleges halálesetek, nem pedig a fizetéseik miatt.

„Ha nagyobb fizetést akarnánk, már nem itt lennénk, hanem valahol máshol keresénk” – húzta alá.

Kiemelte, fontos, hogy az egészségügyi rendszer úgy legyen beállítva, hogy a pályakezdő orvosok a tanulmányaik befejezése után Szlovákiában maradjanak. Mindemellett felszólították a kormányt, teremtsék meg az orvosoknak a kellő feltételeket ahhoz, hogy gyógyíthassák a pácienseiket. Visolajský megjegyezte, az egészségügyi rendszer a páciensek és az orvosok szempontjából is rosszul van beállítva, nem úgy, mint bizonyos cégeknek, amelyek profitálnak.

A szakszervezet elnöke szerint egyik követelésükkel kapcsolatban sem jutottak hivatalos egyezségre a kormánnyal. Bár előzetes szóbeli megegyezésre sor került, az orvosok mindent papíron akarnak látni.

„De már itt a fény az alagút végén, hogy jobb lesz” – mondta, és egyúttal hozzátette, a 2100 orvos többsége, akik beadták a felmondásukat, ebben a pillanatban is a munkahelyükön vannak.

„Csak akkor menthetjük meg az egészségügyet, ha ezt mindannyian akarjuk” – hangsúlyozta.

Mint ismert, október elején 31 szlovákiai kórház több mint 2100 orvosa nyújtotta be a felmondását. Az orvos szakszervezetek képviselői nem tudnak azonosulni az egészségügyi rendszer jelenlegi működésével és feltételeivel. "Az orvosok által felállított nyolc követelmény teljesítésének célja a működőképes egészségügyi rendszer biztosítása. Működőképes egészségügyi rendszer nélkül Szlovákia nem lesz biztonságos ország" – áll az állásfoglalásukban.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter mindenképp egyezségre akar jutni az orvosokkal. „Köszönöm minden orvosnak, aki nem adott be felmondást, de azoknak is, akik a felmondásukkal javítani akarják az egészségügy helyzetét” – ütött meg békülékeny hangvételt Lengvarský, miután hétfőn a kórházak vezetőivel találkozott. Közben Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter elárulta, mennyivel emelhetik az orvosok fizetését.


(TASR/DenníkN/sme.sk)