Hátborzongatóak a számlák, lámpaoltásra számíthatunk este hétkor Dunaszerdahelyen és a Csallóköz egy részén is!

2023. január 30. - 15:00 | Régió

Nem sötétül el az ország, a települések önkormányzatai viszont egy félórás tiltakozás részeként lekapcsolják a közvilágítás egy részét.

Hátborzongatóak a számlák, lámpaoltásra számíthatunk este hétkor Dunaszerdahelyen és a Csallóköz egy részén is!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A múlt héten írtunk róla, hogy a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) kezdeményezésére a települések önkormányzatai hétfőn este hét és fél nyolc között a közvilágítás lekapcsolásával tiltakoznak a kormány tétlenségével szemben.

„Kialszik a remény a városokban és falvakban”

– olvasható a tiltakozó akció jelmondata, és ezzel arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy az önkormányzatok szempontjából az energiaárak körül kialakult helyzet rendkívül súlyos és negatív hatással van az alapvető feladataik teljesítésére.

Az eseményhez csatlakozott a ZMOS társszervezete, a Csallóközi Városok és Falvak Társulása is. „Többen jeleznek vissza, mint gondoltuk, örülök annak, hogy nem talált süket fülekre a kezdeményezés” – árulta el Bereczk Oszkár, a társulás elnöke, Albár polgármestere, hozzátéve, körülbelül a települések feléről tud, ahol részlegesen lekapcsolják a közvilágítást.

A Csallóközi Városok és Falvak Társulásának mintegy 90 tagja van, elsősorban a Dunaszerdahelyi, de a Komáromi és a Galántai járásból is. Az alábbi községek jelezték vissza a részvételüket a tiltakozó akcióban hétfőn kora délutánig:

  • Dunaszerdahelyi járás: Albár, Balony, Bős, Csenke, Csilizradvány, Doborgaz, Dunaszerdahely, Felsővámos, Kulcsod, Egyházkarcsa, Királyfiakarcsa, Hegyéte, Lúcs, Macháza, Nagymad, Csiliznyárad, Illésháza, Csallóközkürt, Csilizpatas, Patonyrét, Nagyszarva, Somorja, Szap, Vásárút, Csallóköznádasd, Nagypaka, Nagyabony, Nagyudvarnok, Kisfalud, Nyékvárkony, Hodos, Sárosfa, Sárrét, Vittény.
  • Komáromi járás: Bátorkeszi, Szilas, Búcs, Hetény, Dunamocs, Naszvad, Tany.
  • Galántai járás: Taksony.

„Ez csak a kezdet, a jéghegy csúcsa – figyelmeztetett arra vonatkozóan, mi lesz, ha nem kapják meg a települések napokon belül a múlt héten megígért megváltoztatott energiaszámlákat. – Ezért is szól a figyelmeztetés, hogy vegyenek minket komolyan.”

A kezdeményezéshez csatlakozik maga Albár is, de például Bős és Dunaszerdahely is, noha sokak számára ez nem is lesz érezhető. A dunaszerdahelyi városvezetés a városi hírportálon közölte, hogy este 19 órától lekapcsolják a fényeket, de csak a Bartók Béla sétányon, a templomtól a St. Patrick’s pubig. Ez egy olyan pontja a városnak, ahol ilyentájt már szinte minden bezárt és alig van jövés-menés.

Dunaszerdahelyen a Bartók Béla sétány borul este félórára sötétbe

Egyéb intézkedésekkel viszont Dunaszerdahely már lépett annak érdekében, hogy a rendkívüli módon megemelkedett számlákat fizetni tudja. „2022 novemberében Dunaszerdahely városa kidolgozott egy egységes belső irányelvet a város tulajdonában álló épületek energiatakarékossági intézkedéseit érintően. Az irányelvben meghatározott részletszabályok alapján az önkormányzati létesítmények kötelesek az energiamegtakarítást a lehető leghatékonyabb módon megszervezni és megvalósítani. Ez magába foglalja többek között a helyiségek fűtésének optimalizálását, valamint egyéb, jövőbe tekintő rendelkezéseket is (jövőbeli beruházások esetén megtakarítási kötelezettségek)” – tudtuk meg Bubniak Júliától, a városi hivatal vezetőjétől.

Dunaszerdahelyen bizonyos városi intézmények nyitva tartását is korlátozták.

„A Csaplár Benedek VMK-hoz hasonlóan a Kortárs Magyar Galéria is tömbösítette az eseményeit,, így a vasárnapi, hétfői és keddi napokon az épület zárva tart. A Sikabonyi Közösségi Ház rendezvényeit szintén hétvégente, péntektől szombatig tartja, a Városi Nyugdíjasklub épülete pedig csütörtöktől vasárnapig áll a látogatók rendelkezésére” – árulta el Bubniak Júlia.

Nemrég hírt adtunk az iskolák áldatlan helyzetéről a fűtési költségeket illetően. Hatalmas belső tereket kell kifűteni a megyei fenntartású vidékfejlesztési suliban, ennek költsége a jelenlegi helyzet fennmaradása esetén az idei előrejelzés szerint meghaladná a félmillió eurót.

A gázra vonatkozó idei előleg a Vámbéry Ármin Alapiskolában Masszi János igazgató közlése szerint mintegy hétszerese a tavalyinak, és ezt kiegészítette azzal, hogy a többi városi alapiskolában is hasonló a helyzet.

Hájos Zoltán polgármester a múlt heti városi plénumon beszélt arról, hogy a Kodály Zoltán Alapiskola két éve még 43 ezer eurót fizetett a gázért, tavaly pedig már 122 ezret. A városi nyugdíjasotthon gázköltsége tavaly 93 ezer eurót tett ki, az idei előleg pedig 193 ezer euróra rúg.

„Tekintettel arra, hogy az óvodáinkat gázzal és távhővel is fűtjük, ezért a fizetendő összegek nagysága is változó. Számok szintjén a gázköltség-emelkedés esetükben kilenceres növekedést mutat, míg a Southermtől vásárolt távhő ára 140%-kal nőtt. A Városháza épületét is távhővel fűtjük, ennek költsége is 140%-os emelkedést mutat. Egyedül a villanyszolgáltatóval van 2023. március végéig szerződésünk, így ez esetben a havonta fizetendő összeg nem változott”

– húzta alá Bubniak Júlia. A polgármester ezt a plénumon kiegészítette azzal, hogy idén áprilistól ugyanakkor már a villany ára is megugorhat.

A hivatalvezető elmondta azt is, hogy az idei költségvetés összeállításánál már figyelembe vették az előrejelzéseket és a megszabott ársapkát is, ugyanakkor a távhő árának 40%-os, míg a gáz két és félszeres emelkedéséből indultak ki. „Mivel Dunaszerdahely a tavalyi évet jelentős költségvetési többlettel zárta, ezért a szükséges árkülönbségeket – amit a megemelt összegű számlák okoznak – ebből a megtakarításból rendezi a város” – fejtette ki.

Albáron arányaiban jobb a helyzet, Bereczk Oszkár elmondása szerint 85%-kal emelkedik a gázköltségek.

„Viszonylag nem annyira rossz a helyzet, de nem is jó, mert amikor egy tétel megemelkedik 85%-kal, akkor a költségvetés azt nem tudja követni” – fogalmazott.

Fenes Iván bősi polgármester ilyen számokat nem tudott mondani, de közölte, hogy a tavalyi évi gázelszámoláshoz 84 ezer eurót kellett hozzá fizetniük, és az idei havi előleg az eddigiek alapján 15-16 ezerrel lehet magasabb a tavalyinál, ami éves szinten 180-190 ezer eurós pluszköltséget róna az önkormányzat nyakába.

Egyetért a részleges lámpaoltással, viszont tart is tőle. „Természetesen csatlakozunk hozzá, de a végén a lakosok nem a kormányt fogják szidni, hanem az önkormányzatokat. Saját magunkkal tolunk ki” - hangsúlyozta. Bízik ugyanakkor a megoldásban, ami viszont általában hónapokat késik.

Bereczk szerint ha a napokban nem kapják meg a megváltozott számlákat, akkor a települések is kénytelenek lesznek keményebben fellépni, konkrétumokat azonban nem közölt.

(SzT)