Hatodik éve teltházas a Vámbéry alapsuli Dunaszerdahelyen

2018. szeptember 3. - 22:08 | Régió

Az elmúlt öt évben és a következő tanévre vonatkozóan is csak annyi elsőst tudtak felvenni, mint ahány kilencedikesük távozott az iskolából. Ezt Masszi János, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója közölte velünk a tanévnyitón.

Hatodik éve teltházas a Vámbéry alapsuli Dunaszerdahelyen
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

„Három osztályt nyitunk, 60 gyerkőccel. A teljes létszámunkat, összesen 29 osztályt hozzávetőlegesen 640 diák alkot”

– fejtette ki. Mint mondta, úgy jön ki a 29, hogy az alsó és felső tagozaton is egy-egy évfolyamban négy osztályuk fut. Két év múlva várható egy olyan év, amikor négy távozó kilencedikes osztályt lehet majd pótolni. „Nagyon kellemetlen olyan szülőknek nemet mondani, akik minket választanak, de sajnos nincs helyünk” – emlékeztetett.

A nyárral összefüggésben az igazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy 11 tanteremben folytak különféle felújítások, ez pedig elsősorban a padló borításának cseréjét, festést és a taneszközök pótlását jelentette. „Tárgyi és tartalmi szinten is felkészülten várjuk a diákjainkat. A kollégákkal szakirányonként tartottunk kiscsoportos gyűléseket, összesen nyolcat, ezeken pedig jól megfontoltan, alaposan átgondolva kitűztük a célokat” – fogalmazott.

Masszi János

Elárulta, hogy az idei évben szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a humánus és jótékonysági, illetve az enviromentális területre.

Az első azt jelenti, hogy a helyi gyermekotthon lakóival szeretnének közös programokat szervezni, a második pedig az állatvédelmet érinti, mégpedig olyan módon, hogy a városban ezen a területen tevékenykedő csoportosulásokat szeretnének támogatni jótékonysági célú akciókból befolyt összegekkel, illetve azokból vásárolt segédeszközökkel, állatgyógyszerekkel.

„Kézzelfoghatóan és nyomatékkal szeretnénk segíteni” – húzta alá.

A tanévnyitón Masszi azt üzente a gyerekeknek, „ünnep kell legyen a nap, amikor valaki bejelentkezik a tudásért egy iskolába”. „Büszkék vagyunk, hogy immár hatodik éve maximális létszámmal üzemelünk, tehát igény van a munkánkra, és az egész csapatunk azon van, hogy ezt a munkát a továbbiakban is legalább ilyen szinten végezzük.” Úgy véli, a gyerekek jól fogják magukat érezni az iskolában, jó barátságokat kötnek majd, és egyúttal sokat fognak dolgozni is tanítóikkal.

„Amit lehet, beleadni, belehúzni, folytatni a sikeres utat” – tanácsolta a felsőbb osztályos diákoknak, míg a szülőktől azt kérte, hogy együttműködésükkel segítsék a gyerekek és a pedagógusok igyekezetét. Leszögezte, a Vámbéryé a régió, sőt talán az ország egyik legjobb szülői közössége is.

Ugyancsak részt vett a tanévnyitón Horváth Zoltán alpolgármester, aki emlékeztetett arra, hogy mindenkire más feladatot mér az idei tanév.

„Az elsősökre, hogy megtanuljanak az ábécé rejtelmeivel kalandozni, az új szavakat, írásmódot tanuljanak, és minden kíváncsiságot kielégítsenek magukban” – hangsúlyozta, majd a szülőkhöz fordult, és arra kérte őket, teremtsék meg gyerekeik számára az ehhez szükséges biztonságos, szeretetteljes légkört otthon is.

Üzent a pedagógusoknak is, azt kívánva, hogy „elszántságuk és elhivatottságuk, amely Önöket a katedra mögé és a gyerekek elé vezényli, kitartson az egész év folyamán, annak ellenére, hogy tudom, nem minden nap az a nap, amikor az Önök munkáját erkölcsileg vagy bárhogyan is teljes mértékben értékelni tudjuk”.

Poénnal zárta beszédét:

„Még egy örömteli bejelentést szeretnék tenni – éppen most számoltuk ki, hogy már csak alig 300 nap van a vakációig, én ehhez kívánok mindenkinek jókedvet, sok mosolyt, jó erőt, egészséget!”

(SzT)