Hatodszori madari győzelem a Vámbéry Ármin Földrajzversenyen

2023. március 24. - 20:28 | Régió

Dunaszerdahely 20. alkalommal adott otthont a Vámbéry Napok keretén belül megszervezett Vámbéry Ármin Földrajzversenynek. Az országos fordulóra március 24-én, pénteken került sor a Csallóközi Múzeum galériatermében. A döntőre a levelező fordulók során legjobbnak bizonyult tíz csapat kapott meghívást. A szervezési feladatokat a Katedra Polgári Társulás és a Vámbéry Polgári Társulás vállalta közösen, a lebonyolítást pedig az oktatásügyi minisztérium és a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

Hatodszori madari győzelem a Vámbéry Ármin Földrajzversenyen
A Katedra Polgári Társulás felvételei (Továbbiakért kattints!)

A döntő versenyfeladatai között Vámbéry Ármin életrajza, keleti utazásai és az általa érintett keleti térségek földrajza, valamint a történelmi Magyarország egyik elszakadt területe, Muravidék kaptak helyet. Teszt, vaktérkép, igaz-hamis feladatok, Vámbéry-művek címeinek összeállítása, képfelismerő és keresztrejtvény várta a versenyző csapatokat. Mind a tíz csapat erőn felül teljesített, komoly tudásról és tájékozottságról tettek tanúbizonyságot. Hat feladat sikeres megoldása után alakult ki a döntő végeredménye.

A két és fél órán át zajló megmérettetést követően egy rövid tárlatvezetésen vettek részt a versenyzők és felkészítőik a Csallóközi Múzeumban, Nagy Iván múzeumigazgató vezetésével. A Vámbéry Napok keretén belül, a verseny pihenőjében sor került Vámbéry Ármin mellszobrának koszorúzására is a Vámbéry téren, ahol a résztvevők tiszteletüket fejezhették ki a neves keletkutató emléke előtt. A koszorúzás után került sor a verseny végső kiértékelésére, a díjak és oklevelek átadására, ahol a zsűri tagjai – Fibi Sándor, Nagy Iván és Csadi László –, a verseny moderátora, Domonkos Tímea, a feladatok összeállítója, Tóth Tibor és a Katedra Polgári Társulás elnöke, Pintes Gábor is köszönetét fejezte ki a felkészítőknek és a versenyző tanulóknak.

A végeredményekből pedig kiderült: az idei tanévben immár hatodik alkalommal a madari alapiskolások vitték el a pálmát – a Madarkák csapatot Zahorcsek Mária készítette fel. A képzeletbeli dobogó 2. helyét a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola Vámbéry dervisei csapata szerezte meg, akiket Kitanovics Beáta készített fel a versenyre. A 3. helyezést a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola Vámbéry inasai csapata érte el, Fibi Annamária felkészítésével.

(-)