A hatóságok nem tartják a hátukat adócsalóknak, nincs itt semmi látnivaló

Daniel Lipšic (NOVA) és Igor Matovič (OĽaNO) a parlament legközelebbi ülésén alkotmánymódosító javaslatot terjesztenek a törvényhozás elé.

Az alkotmánymódosítással azt szeretnék elérni, hogy a parlamentben vizsgálóbizottságok jöjjenek létre. Az ellenzéki politikusok ezt azért indítványozzák, mert álláspontjuk szerint a büntetőeljárásokat folytató hatóságok nem végzik rendesen a munkájukat, és a jelenlegi állapotban a vizsgálóbizottságok létrehozása lenne az egyetlen járható út arra, hogy a botrányok ne maradjanak következmények nélkül.

Lipšic és Matovič leginkább a pozsonyi Five Star Residence-hez fűződő ingatlanbotrány miatt szorgalmazzák az alkotmánymódosítást. Az esetről bővebben itt írtunk: Kaliňák haverjának volt egy kétmilliós adócsalási gyanúval kapcsolatos ügye, Kaliňáknak meg egy rendőrsége.

Az országos rendőrfőkapitányság közleményében arra kérte Matovičot és Lipšicet, hogy fejezzék be a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozói ellen irányuló lejárató kampányukat, "amit csak azért folytatnak, hogy szerepelhessenek a sajtóban" - fűzi hozzá a rendőrség.

"A rendőrség minden botrányt kivizsgál. A NAKA az utóbbi években több tucat ember ellen indított büntetőeljárást hűtlen kezelés, közbeszerzések manipulációja és korrupció miatt. A gyanúsítottak között három volt miniszter, nyolc bíró, kilenc ügyész, 23 polgármester, 10 önkormányzati képviselő, 33 orvos, és 10 főiskolai pedagógus van" - áll a közleményben.

A Pénzügyi Igazgatóság (Finančná Správa) is reagált Lipšicék kijelentéseire. Az állami szerv igazgatója, František Imrecze szerdai sajtótájékoztatóján elutasította az ellenzéki képviselők vádjait, leszögezte, hogy az általa irányított hivatal nem fedez semmilyen adócsalást. 

"A Pénzügyi Igazgatóság felé irányuló lejárató kampány oka az lehet, hogy valakinek nem felel meg, hogy leállítjuk az áfa-visszafizetéseket, és hogy már négy éve rendkívül aktívan és intenzíven harcolunk az adócsalók ellen" - mondta Imrecze.

(para/tasr)