Hatszáz embert oltottak be a hétvégén Dunaszerdahelyen előzetes regisztráció nélkül

2021. július 12. - 21:34 | Régió

Az elmúlt hétvégén Nagyszombat megyében 1500 érdeklődőt oltottak be előzetes regisztráció nélkül.

Hatszáz embert oltottak be a hétvégén Dunaszerdahelyen előzetes regisztráció nélkül
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az öt közül három nagy kapacitású oltóközpontban nyílt erre lehetőség. Nagyszombatban 750, Dunaszerdahelyen 600, Pöstyénben 150 személy vette fel a védőoltást. A TASR hírügynökséget Lucia Šmidovičová, a megyei hivatal egészségügyi osztályának igazgatója tájékoztatta hétfőn.

A megye pénteken tette közzé, hogy előzetes regisztráció nélkül is fel lehet venni az oltást. Erre a célra 3650 adag oltóanyagot különítettek el. Šmidovičová tájékoztatása szerint elsősorban a 20 és 30 év közöttiek éltek a lehetőséggel. Az érdeklődőket a Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcináival oltották be.

A hétvégén az első és a második adag oltóanyaggal összesen 16 000 személyt oltottak be. 2300 érdeklődő Johnson & Johnson vakcinát kapott, amellyel először oltottak Nagyszombat megyében. A nagy kapacitású vakcinázás februári indulása óta már több mint 240 000 adag vakcinát szúrtak be.

A pozsonyi nemzeti futballstadionban (NFŠ) lévő nagy oltóközpontban 2900 embert oltottak be a hétvégén előzetes regisztráció nélkül - tájékoztatott a közösségi hálón Juraj Droba, Pozsony megye elnöke.

„Jó hír, hogy Pozsony megyében még mindig nagy az érdeklődés a védőoltás iránt. Ez azt jelenti, hogy napról napra erősebb a kollektív immunitásunk" - mondta Droba.

Rámutat azonban, hogy az európai felmérések szerint az idősek beoltottságát tekintve lemaradtunk. A megyeelnök ezért arra kéri a lakosokat, segítsenek a környezetükben élő időseknek, például azzal, hogy elkísérik őket oltásra. „Sokakat be lehetne oltani, de vagy nem tudnak regisztrálni, vagy félnek az ismeretlentől, ezért inkább nem jönnek el egyedül az oltóközpontba" - jegyezte meg Droba.

Tomáš Szalay megyei tisztiorvos, a megyei hivatal egészségügyi osztályának igazgatója elmondta, a meghívott 2000 ember 19 százaléka nem jelent meg vasárnap az oltópontokbon, a stadionba azonban 1400 „meg nem hívott, de szívesen látott” személy érkezett, közülük 800-an az első oltásra. „Lazább az orvosok és az ápolók munkarendje. Ha egy nap alatt 4545 oltást tudunk beadni, 3000-nél nem érezzük úgy, hogy leterheltek lennénk" – írta Szalay a közösségi hálón.

Hozzátette, szombaton (július 17.) ismét regisztráció nélkül, Pfizer vakcinával fognak oltani a futballstadionban. „Vasárnap pedig talán szabadnapos leszek. 20 hét után ez lesz az első szabadnapom" – jegyezte meg Szalay.


TASR