Hatszázezer koronavírusos halottjukra emlékeztek hatszáz fehér zászlóval a brazilok

2021. október 16. - 11:31 | Külföld

Hatszáz fehér zászlót tűzött ki pénteken a brazil törvényhozás Brazíliavárosban álló épületéhez a Covid-19-betegség több mint hatszázezer áldozatának emlékére egy civil szervezet.

Hatszázezer koronavírusos halottjukra emlékeztek hatszáz fehér zászlóval a brazilok
Fotó: AP/SITA

A jelképes akciót az idén áprilisban alapított Covid-19 Áldozatainak és Hozzátartozóinak Szövetsége (Avico) szervezte. A szövetség létrehozásával nyomást kívántak gyakorolni Jair Bolsonaro elnökre, aki szerintük tagadja az egészségügyi válság súlyosságát.

A szervezet szerint a zászlókra azoknak a nevét írták, akik "az államnak (a járvánnyal szembeni harcban tanúsított) tehetetlensége és hanyagsága" miatt vesztették életüket.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világ országai közül az Egyesült Államok után Brazíliában követelte a legtöbb halálos áldozatot járvány (az előbbiben több mint 710 ezret, ez utóbbiban 602 ezret), míg az igazolt fertőzötteket tekintve Brazília (21,6 millió) a harmadik az Egyesült Államok (44,3 millió) és India (34 millió) után.

Bolsonaro többek között rendszeresen megkérdőjelezi a védőoltások és az arcmaszkok hatásosságát. Egy parlamenti bizottság emiatt vizsgálatot indított a Bolsonaro-kormány ellen, ennek alapján vádat kíván emelni az államfő és mintegy ötven más tisztségviselő ellen az egészség ellen elkövetett különböző bűncselekmények címén.

Brazíliában a 213 milliós népesség majdnem 48 százaléka kapta meg eddig mindkét adag védőoltást.

(MTI)