Havazással és kemény mínuszokkal tör ránk a márciusi tél

"Az aktuális meleg idő csak a hét végéig tart ki" - ismerteti a helyzetet Facebook-oldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Havazással és kemény mínuszokkal tör ránk a márciusi tél

Vasárnaptól durva lehűlésre számíthatunk.

Az Európa felett terjedő magas légnyomás meggátolja, hogy az Atlanti-óceán irányából meleg levegő áramoljon Közép-Európa irányába. 

"Sőt, nemcsak a meleg légáramot gátolja nyomás, hanem ez a helyzet azt is eredményezi, hogy nagy tengerszint feletti magasságból nagyon hideg levegő áramlik majd dél felé"

- magyarázzák a várható helyzetet a meteorológusok. A szakemberek szerint ez a helyzet egész Európa időjárását meghatározza majd a következő hetekben, és jelentősen rányomja majd a bélyegét a márciusi átlaghőmérsékletre - Szlovákiában is.

Az elmúlt napokban rendkívül kellemes idő volt térségünkben, Ógyallán 20 fokot mértek, és a Csallóközben sem volt ritka a 15-20 fok. Ezek az értékek inkább április végére jellemzőek, mint március közepére.

Az SHMÚ 10 napos előrejelzése szerint kegyetlen időre számíthatunk.

Már szombaton eleredhet az eső, ami vasárnap havazásra válthat, és jövő hétvégéig egyáltalán nem számíthatunk arra, hogy akár csak napközben fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Az éjszakák rendkívül hidegek lesznek: kedden és csütörtökön akár -12 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Ilyen lesz az időjárás Dunaszerdahelyen a következő 10 napban (az SHMÚ meteogramja alapján):

(para)