Havi 1035 euróra nőtt a szlovákiai átlagbér

2019. január 15. - 14:59 | Belföld

A Platy.sk portál szerint 2018-ban az átlagfizetés először haladta meg a bruttó 1000 eurót, de a szlovákiai lakosok fizetése valamivel lassabban nőtt, mint 2017-ben.

Havi 1035 euróra nőtt a szlovákiai átlagbér
Fotó: TASR - illusztráció

Az előző évekkel összehasonlítva a tavalyi volt a második legnagyobb béremelkedés. A bruttó havi bérek az előző évi adatokkal összevetve átlagosan 55 euróval emelkedtek.

Tavaly a havi átlagbér bruttó 1035 euró volt.

Ez 2017-hez képest 5,6%-os emelkedést jelent.

A portál szerint a szlovákiai lakosok csupán negyede keres havonta bruttó 1251 eurónál magasabb összeget.

A legrosszabbul keresők – a szlovákiai lakosok egytizede - bruttó 605 eurónál alacsonyabb bért visznek haza.

A legjobban keresők – szintén a lakosság egytizede – bruttó 1648 eurónál is többet keres.

Az előző évi adatokkal összehasonlítva a bérek leginkább Trencsén és Zsolna megyében nőttek. Mindkét régióban 6,9%-kal emelkedett az átlagos havi alapbér. A legkevésbé Eperjes megyében nőttek a fizetések, itt a legalacsonyabb az átlagfizetés is.

A Pozsony és Eperjes megyei dolgozók bérei között óriási szakadék tátong. Míg bruttó 650 euró alatt a pozsonyi régióban dolgozók csak mintegy 3%-a keres, addig Eperjesen és környékén a dolgozók csaknem negyede kap ilyen alacsony fizetést.

Nikola Richterová, a Profesia.sk portál munkatársa elmondta:

Pozsony megyében az alkalmazottak több mint egytizede keres havi bruttó 2000 euró felett. Eperjes megyében viszont csupán a lakosok kevesebb mint két százaléka kap ennyit.

A legkevesebbet Szlovákiában a takarítónők, utánuk pedig a konyhai kisegítők keresnek. Egy takarítónő alapfizetése tavaly havi bruttó 515 euró körül alakult. Átlagon alul keresnek továbbá a postai kézbesítők, a gondozók, a személyi segítők és a mentők is.

Ami a legjobban fizető állásokat illeti, a vállalatvezetők után az informatikusok következnek. „Egy IT-menedzser havi alapfizetése eléri a bruttó 2889 eurót, vagyis 179%-kal haladja meg az országos átlagot. Az öt legjobban kereső foglalkozás közé tartozik még Szlovákiában a pilóta, az ügyvéd, az IT-projektmenedzser és az adótanácsadó” – zárta Richterová.

(TASR)