Havi 3521 euró? Királyokként élnek egyes politikusok asszisztensei

2023. november 18. - 16:36 | Belföld

Közel két hónap telt el a parlamenti választások óta, a legtöbb parlamenti képviselő pedig már jelezte is, ki szegődik mellé asszisztensként.

Havi 3521 euró? Királyokként élnek egyes politikusok asszisztensei
Slavěna Vorobelá egykori parlamenti képviselő, aki most asszisztensként folytatja (TASR)

A parlamenti képviselők legfeljebb három asszisztenst tarthatnak, akik között maximálisan 3521 eurót oszthatnak el. Többen úgy tesznek, hogy mindössze egy asszisztensre tartanak igényt, aki így egyedüliként kapja meg a teljes összeget.

A parlamenti asszisztensek feladatai közé tartozik az adminisztratív munka, a parlamenti törvényjavaslatokhoz szükséges dokumentumok előkészítése, a képviselő munkaprogramjának elkészítése és megszervezése, a képviselő irodájának működésével kapcsolatos dokumentáció vagy éppen szónoklatok írása. Bár az egy asszisztens kézségeitől és képességeitől függ, hogy mit tud ezen feladatok közül teljesíteni.

Több ismert politikus is csak egyetlen asszisztenset foglalkoztat. Ilyen például Andrej Danko, Richard Sulík, Branislav Gröhlink vagy éppen Ľuboš Blaha. Az ő asszisztenseik 3521 eurót vihetnek haza havonta.

Talán a legmeglepőbb információ, hogy egy egykori politikus is asszisztensnek állt. Slavěna Vorobelá, aki korábban a Kotleba-féle ĽSNS-ban kezdte a pályafutását, az előző parlamenti ciklusban pedig független képviselőként végezte, most a smeres Dušan Galisa asszisztense lett.

"A parlamentből ismerjük egymást (Galissal, szerk. megj.), egymás mellett ültünk. Ismeri a munkámat, tevékenységemet és véleményemet

- nyilatkozta Vorobelá nemrég a Startitupnak.

Élni tudni kell!

Egy pozsonyi parlamenti képviselő havi fizetése 3912 euró, amihez még jön 2348 eurónyi járulékkompenzáció. Ez pedig így összesen 6260 eurót jelent havonta. A nem fővárosi képviselők esetében annyi a különbég, hogy a havi 3912 eurós bér mellé 2739 eurós járulékkompenzációt kapnak, ami összesen havi 6651 eurónak felel meg.

A négyéves választási időszak alatt így a pozsonyi parlamenti képviselők 220 ezer eurót, a nem fővárosiak pedig 236 ezer eurót tehetnek zsebre.

A havi fizetéshez még további járulékok járnak, ha a képviselő például parlamenti elnökként vagy alelnökként, illetve bizottsági elnökként vagy alelnökként tevékenykedik. Emellett azok a képviselők, akik nem Pozsonyban laknak, szálláshelyre jogosultak a parlamenti iroda épületében. Jogosultak továbbá irodára, amik főként a pozsonyi várban találhatók.

A parlament irodája minden új képviselőnek laptopot vásárol, emellett jogosultak minden olyan technikai felszereltségre, amik a mandátumukból származó feladatuk teljesítéséhez szükségesek. Ilyen például a személyi számítógép vagy a nyomtató, amit a mandátum letelte után megtarthatnak.


(parameter, Startitup)