Havi kétezer euróért naponta több millió illegális cigit gyártottak

2023. március 6. - 10:59 | Régió

Még 2019 májusában történt az a rajtaütés Kelet-Szlovákiában, mely során a Kassa melletti Enyickén lelepleztek a rendőrök egy illegális dohánygyárat, őrizetbe vettek 12 ukrán állampolgárt, majd röviddel az akció után különböző helyeken négy másik személyt is.

Havi kétezer euróért naponta több millió illegális cigit gyártottak
Pavol Sagan és Volodymyr Onipko (Fotó: Korzár)

Az őrizetbe vett személyek vizsgálati fogságba kerültek, az ez ellen benyújtott panaszaikat a bíróságok rendre elutasították. 2020 márciusában, az első járásbírósági tárgyaláson mindegyik gyanúsított beismerte tettét, az ukránokat kiutasították Szlovákiából. A fennmaradó négy gyanúsítottal azóta is folyamatban van a bírósági eljárás, legutóbb múlt csütörtökön zajlott tárgyalás - írja a Korzár.

A nyomozás leleplezte, hogy minimálisan 2018 júliusától Kassa megye területén, valamint a Galgóci járásban létrehoztak egy minimum 16 fős bűnszervezetet, mely különböző márkájú cigaretták zárjegy nélküli előállításával, tehát hamisításával foglalkozott. Enyickén jött létre az illegális dohánygyár a dohányfeldolgozó technológiával, a cigarettagyártóval és a csomagolóval, valamint a raktárok. További helyiségekat alakítottak ki arra, hogy a bűnszervezet tagjait elszállásolják, voltak ágyak, konyha és toalettek is.

A gyártósor pörgött, egy 12 órás műszak alatt egymillió szál cigit tudtak legyártani és becsomagolni. 2018 második felében, egészen a 2019 májusi rajtaütésig havi turnusokban váltották egymást az ott dolgozók. Ukránok voltak az ukrajnai Priluky városából, ahol egy dohánygyár is található.

A szállításukat az ukrán állampolgárságú Volodymyr Onipko biztosította, aki a szobránci járásbeli Bunkovcén rendelkezik állandó lakhellyel, valamint Pavol Sagan a bártfai járásbeli Mokroluh községből. Ők mutatták meg az ukránoknak, hogyan kell kezelni a gépet, hol fognak lakni, és felügyelték a termelést is, valamint adott esetben biztosították a gépek karbantartását, javítását, illetve a nyersanyagok beszállítását. Biztosítottak élelmet a munkásaiknak, akik havi kétezer eurót kerestek.

Volodymyr és Pavol szereztek fuvarozót is a cigihez, teherkocsikat a bártfai Róbert Bohunický biztosított. Ő felügyelte a kassai déli sugárúton lévő raktárat is, ahol az egyes komponenseket, mint a karton- és cigipapírt, filtereket, de a legyártott cigarettát is raktározták. Róbert egy bártfai ukránt, Peter Rybárt bérelt fel a fuvarozásra, ők ketten felügyelték aztán a galgóci járásbeli Madunicén lévő raktárat is.

Az egyes helyszíneken a rendőröknek összesen mintegy 27 millió szál cigarettát sikerült lefoglalniuk, a Pénzügyi Hatóság becslése szerint az állam mintegy 3,83 millió eurónyi adótól esett el az illegális cigaretta által.

2020 márciusában mindegyik gyanúsított beismerte bűnösségét, a bíró így csak a büntetésükről határozott. A 12 ukrán állampolgár két év börtönt kapott két évre felfüggesztve, valamint kiutasították őket az országból. Senki nem fellebbezett, másnap már mindannyian Ukrajnában voltak.

Volodymyr Onipko és Pavol Sagan ugyancsak két évet kapott, de négy évre felfüggesztve. Róbert Bohunický, aki feltételesen volt szabadlábon, 30 hónapra került börtönbe, Peter Rybár pedig két évet kapott 3 és fél évre felfüggesztve. A gyanúsítottak elégedettek voltak a büntetéssel, az ügyész azonban az első három esetében fellebbezett. Volodymyr, Pavol és Róbert ezért vizsgálati fogságban maradtak, míg a jogerősen elítélt Peter Rybár feltételesen szabadlábra kerülhetett.

A kerületi bíróság helyt adott az ügyészi fellebbezésnek és szintén elégtelennek találta a büntetést, a bizonyítási eljárás egy részét peddig visszadobta újratárgyalásra a járásbíróságra. Martin Baločko, az eredeti bíró azonban időközben kerületi bíróságra került, az ügyet Miroslav Majerník vette át.

Tavaly októberben Volodymyr és Pavol más ügy miatt is vizsgálati fogságba került, Róbert volt az egyedüli szabadlábon. Az ügyész letöltendő szabadságvesztést javasolt, a védelem viszont felfüggesztettet kért, tekintettel a beismerő vallomásokra is.

Majerník bíró végül mindhármuk esetében másképp döntött. Volodymyr Onipko más ügyben három év letöltendőt kapott, ezt nem kívánta meghosszabbítani. Pavol három év felfüggesztettet kapott, négy év próbaidővel, míg Róbertet négy év házi őrizetre ítélte.

A gyanúsítottak elfogadták volna, az ügyész nem. Az ügy ismét a kerületre került, és közben enyhébb büntetésért fellebbeztek a gyanúsítottak is. A fellebbviteli tárgyaláson viszont a bíró megerősítette az első fokú határozatot, ami így jogerőre emelkedett.

(SME/Korzár)