Hazánk, ​Abszurdisztán sűrűjében találkozhatunk össze Grendel Lajossal

2020. február 13. - 10:39 | Kultúra

Grendel Lajos Olvasóterem nyílt február 10-én a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, amivel a szlovákiai magyar kultúra számára páratlan jelentőségű folyamat vette kezdetét. Mert ez nem csupán egy kiállításról szól, hiszen a projektnek része egy társadalomtudományi szakkönyvtár megalapozása és az író irodalmi hagyatékának feldolgozása is.

Hazánk, ​Abszurdisztán sűrűjében találkozhatunk össze Grendel Lajossal

"Az olvasóterem megnyitásával elkezdődött a szlovákiai magyar irodalmi hagyatékok feldolgozása, amelyet a minisztériumhoz tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szakmai háttere és kapcsolatrendszere biztosít. A szlovákiai magyar irodalomnak már régebb óta tartoztunk ezzel és most sikerült ezt megvalósítani" – nyilatkozta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

A Grendel család jóvoltából a múzeumba került Grendel Lajos több személyes holmija, írógépe és íróasztala, pohara, szemüvege, kitüntetései, könyvei. Az író kedvenc zenéi meghallgathatók az íróról készült fotók, filmek társaságában. "Életének fontos elemei, emlékeink fontos elemei" - hangzott el Rigó köszöntőjében. Az olvasóterem látványtervét Szabó Réka készítette.

Az esemény több szempontból is jelentős a szlovákiai magyar kultúra számára, hiszen az emlékszoba megnyitásával egy több nyelvű társadalomtudományi könyvtár kiépítése és az író irodalmi hagyatékának feldolgozása is kezdetét vette. Grendel Lajos szellemi hagyatékát - leveleit, kéziratait és naplóit - Beke Zsolt és Sánta Szilárd irodalomtörténészek dolgozzák fel.

Az ünnepélyes megnyitón a Grendel családon kívül pályatársak, szerkesztők, irodalmárok is részt vettek – többek közt Tóth László költő, Szigeti László, a Kalligram főszerkesztője, Rudolf Chmel irodalomtörténész. Köszöntő beszédet mondott Jarábik Gabriella múzeumigazgató, Rigó Konrád kulturális államtitkár és Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója is.

Az olvasóterem létrehozását a kulturális minisztérium támogatta.

(p)