Hazatért Amszterdamba 14 év után két ellopott Van Gogh-festmény

2017. március 21. - 14:22 | Kultúra

Bemutatták Amszterdamban kedden Vincent Van Goh két nagy értékű festményét, amelyeket 2002-ben loptak el és 14 év után kerültek vissza Hollandiába. 

Hazatért Amszterdamba 14 év után két ellopott Van Gogh-festmény
Fotó: vangogh.net

A festő viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami Van Gogh Múzeumból több más műalkotással együtt, és tavaly találták meg Olaszországban egy maffiaellenes rajtütésben.

A festmények egyike, az 1882-ben készült Zeegezicht bij Scheveningen egy tengeri tájképet ábrázol Scheveningennél, a másikon, a Hervormde Kerk te Nuenen című, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható.

"Visszaérkeztek. Soha nem gondoltam volna, hogy valamikor kimondhatom ezeket a szavakat" - hangoztatta Axel Rueger, a múzeum igazgatója.

Az olasz rendőrség tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a nápolyi maffia, a Camorra egyik klánjától foglalták le a képeket, amelyeket egy Nápoly környéki raktárban, Castellammare di Stabiában találtak meg. Az olasz hatóságok akkor 50 millió euróra becsülték értéküket.

Az olasz ügyészség szerint a villa, amelynek raktárában megtalálták a festményeket Raffaelle Imperiale tulajdonában van, akit nemzetközi kábítószer-kereskedelemben való részvétellel vádolnak a hatóságok. A férfiról úgy tudják, hogy Dubajban él építkezési vállalkozóként. Januárban letartóztatták bűnbandájának 11 tagját, egyikük vezette a képek nyomára a hatóságokat.

A képek a hírügynökségi jelentések szerint jó állapotban vannak, alig érte kár őket. A tolvajok annak idején létrán felmásztak a múzeum tetejére, ahonnan behatoltak hatoltak az épületbe, és a fő kiállító teremből vitték el a két festményt, ahol egyébként Van Gogh-művek tucatjai láthatók. A rablást négy perc alatt vitték véghez.

Axel Rueger kész csodának nevezte, hogy a 14 év alatt nem sérültek meg a festmények.

Május 15-ig kiállítják őket a múzeumban, majd restaurálni fogják a festményeket.

(MTI)