Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

A házi őrizet néhány bűncselekmény esetében is elrendelhető lesz

A házi őrizet néhány bűncselekmény esetében is elrendelhető lesz, több ügyben is dönthetnek majd az egyesbírók, az életfogytiglanra ítéltek előtt pedig 25 letöltött év után megnyílik a feltételes szabadlábra bocsátás lehetősége. Mindez a büntető törvénykönyv módosító javaslatából következik, melyet hétfőn a parlament második olvasatba utalt.

A javaslat értelmében a jövőben gyakrabban alkalmaznák a büntetőeljárások keretében a videokonferenciák eszközét. A fogvatartottak már most is részt vehetnek a tárgyalásokon ilyen módon.

A társadalmi igényekre reagálva bevezetnék az egészségügyi dokumentáció hamisításának és módosításának bűncselekményét. A javaslat értelmében kiterjesztenék az elektromos karperec használatát is. Házi őrizet eszerint már nemcsak a legfeljebb öt év szabadságvesztéssel büntethető vétségek esetén lenne elrendelhető, hanem olyan bűncselekmények esetében is, amelyek négytől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. 

A javaslat erősítené az egyesbírók hatáskörét is. A módosítás az Európai Parlament vonatkozó irányelveit követve kibővítené az Európai Unió pénzügyi érdekeinek károsításával, valamint a dohányáruval való illegális kereskedelemmel összefüggő bűncselekmények listáját.

Amennyiben a büntető törvénykönyv módosítását elfogadják, a változások 2019. augusztus 1-vel lépnek hatályba.


TASR