Házi őrizetbe helyezték a súlyos tűzeset sújtotta középiskola igazgatónőjét

2019. december 11. - 19:08 | Külföld

Odessza illetékes kerületi bírósága házi őrizetbe helyezte annak a középiskolának az intézményvezetőjét, amelyben egy hete tört ki súlyos tűzeset, eddigi ismeretek szerint 12 ember halálát okozva - jelentette szerdán a Dumszkaja odesszai hírportál.

Ljubov Kocserha igazgatónőnek elektronikus karperecet kell viselnie. A hatóságok egyelőre hivatali mulasztással gyanúsítják, amiért öt év börtönbüntetés is kiszabható rá. A szakértői vizsgálatok alapján azonban megvádolhatják még a tűzrendészeti szabályok megszegésével is, amiért akár nyolc év szabadságvesztést is kaphat.

Az odesszai gazdasági, jogi és vendéglátóipari szakközépiskolában múlt szerdán tört ki a tűz, amely gyorsan terjedt tovább, s végül mintegy négyezer négyzetmétert borított lángokba. Az iskola mellett a történelmi épület még 19 más intézménynek, szervezetnek is helyt adott, köztük Ukrajna tengerbiológiai kutatóintézetének.

Az eddigi adatok szerint a tűzben 12-en vesztették életüket - köztük legalább két 16 éves diák és egy tűzoltó, valamint a tengerbiológiai intézet igazgatója -, több mint 30-an sérültek meg, és 4 személyt még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Korábbi sajtóhírek szerint nem volt fűtés az iskolában, ezért több helyiségben elektromos olajradiátorokat használtak. Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a tűzriasztó nem jelzett, ami miatt az épületben lévők késve észlelték a tüzet, így sokan már nem tudták elhagyni az épületet.


(MTI)

Címkék: tűzeset, Odessza