Házi őrizetbe helyzeték a volt kolumbiai elnököt

2020. augusztus 5. - 17:05 | Külföld

Házi őrizetet rendelt el a kolumbiai legfelsőbb bíróság Álvaro Uribe volt elnök, jelenlegi szenátor ellen csalás, kenőpénz elfogadása és korrupció miatt.

Házi őrizetbe helyzeték a volt kolumbiai elnököt
Fotó: Getty Images/AFP

Az intézkedést maga a politikus jelentette be a Twitteren szerdára virradóra.

A 68 éves Uribe az első kolumbiai elnök, aki ellen büntetőeljárás indult.

A baloldali gerillákkal szembeni kemény fellépése miatt ma is népszerű Uribe 2012-ben azzal vádolta meg Iván Cepeda szenátort, hogy hamis tanúkat akart igénybe venni, amikor a fő politikai ellenlábasa, az elnök és egyes félkatonai csoportok közötti kapcsolatok ügyében nyomozott.

Uribe feljelentette Cepedát, de az ügy ellene fordult, a legfelsőbb bíróság ugyanis ellene rendelt el vizsgálatot.

Iván Duque jelenlegi államfő, aki a máig befolyásos Uribe által alapított pártnak, a Demokrata Központnak a tagja, teljes bizalmáról biztosította a volt államfőt.

A Demokrata Központ bejelentette, hogy tanácskozást hív össze, ahol elemzik a kialakult helyzetet.

Uriben két cikluson át (2002-2010) volt a dél-amerikai ország nagyhatalmú vezetője.

A volt államfőnek házi őrizetben kell megvárnia, amíg megkezdődik a pere a bíróságon.

Uribe ellen más eljárás is folyik, a közel hat évtizede Kolumbiát sújtó fegyveres konfliktus során elkövetett feltételezett bűncselekmények ügyében.

A legfelsőbb bíróság júniusban jelentette be, hogy eljárást indítottak illegális lehallgatások ügyében, amelyek során 2019-ben katonák figyeltek meg mintegy 130 újságírót, politikust, nyugdíjas katonatiszteket és szakszervezeti vezetőket.

Uribe kormányzása alatt robbant ki a legnagyobb botrány, amikor kiderült, hogy a hadsereg érintett volt később harcokban elesett gerillákként kezelt polgári személyek bírói ítélet nélküli kivégzésében.


(MTI)

Címkék: Álvaro Uribe, Kolumbia