Házi vízmű az önellátás zálogaként

2023. január 22. - 14:08 | Tech

Az önellátás egyre komolyabb kérdéskör a mindennapokban. Így nem meglepő az sem, hogy a vidéki településeken a házi vízmű rendszerek gyakran kerülnek előtérbe.

A világban zajló események megkövetelik, hogy akinek esélye van rá, elkezdjen mihamarabb foglalkozni a saját életvitelének a megkönnyítésével. A közműhálózatok kényelme sajnos nem jut el mindenkihez, de amennyiben mégis, akkor megesik, hogy a rezsi szökik az egekbe. A vízellátás ugyanakkor egy alapvető igény, amit mindenki részére muszáj biztosítani valamilyen formában. A házi vízmű erre kiválóan alkalmas berendezés önmagában vagy kiegészítő elemként. Megéri közelebbről megismerni a működését és részeit.

Házi vízmű az önellátás zálogaként

A házi vízmű lelke a szivattyú

Több gyártó kínál komplett házi vízmű megoldásokat, mint például a Pedrollo, a Grundfos vagy a Wilo, hogy csak az ismertebbek legyenek említve. A rendszerek többnyire 2 fő részből állnak, aminek a mozgatórugója a szivattyú. Ez felel a folyadék kitermeléséért és a megfelelő helyre történő eljuttatásáért. Többféle teljesítményben kapható az igényeknek megfelelően. Többnyire automatizálható a működése, amihez áramlásszabályozót vagy nyomáskapcsolót használnak fel. Szinte minden forrásra ráköthető, legyen az ásott vagy fúrt kút, esővíztároló, természetes forrás, amilyen a tó, patak, folyó. A pompa hosszú élettartamáért a rendszer egy másik darabja nagyban felelős.

A hidrofor tartály és a házi vízmű

A házi vízmű második kulcsfontosságú része a hidrofor tartály. Ez többféle típusban kapható, de leginkább a gumimembránnal felszerelt egységek a keresettek. A szerepe, hogy tárolja a folyadékot, valamint bizonyos mértékű nyomást. Fontos, hogy a névleges űrmértékének csak bizonyos részét tölti ki a víz, mert szükség van elegendő mennyiségű levegőre a nyomáskülönbség megteremtéséhez. A házi vízmű szempontjából tehát kulcskérdés, mekkora paraméterekkel bír ez a kiegészítő. A tartály tárolókapacitása függvényében kevesebbszer kell elinduljon a pompa, valamint az esetleges vízütéseket is felveszi ezzel óvva meg a hálózatot. Egy testreszabott házi vízmű könnyen automatizálható, amivel stabil és állandó ellátás biztosítható. A befektetés ezért minden tekintetben megtérül.

(PR-cikk)