A háziorvosok rendelőiből is hiányoznak a maszkok és a védőfelszerelések

2020. március 5. - 11:04 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök és megbízott egészségügy-miniszter találkozóra hívta Marian Kollárt, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnökét.

A háziorvosok rendelőiből is hiányoznak a maszkok és a védőfelszerelések
Fotó: illusztráció

Erről Zuzana Eliášová, az SZK Egészségügyi Minisztériumának szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán (március 4.), reagálva Kollár sajtótájékoztatójára, amelyen kijelentette: a háziorvosok rendelőiből hiányoznak azok a segédeszközök, amelyekkel védekezhetnének az új koronavírus-fertőzéssel szemben.

Az egészségügyi tárca arról tájékoztatott, hogy már intézkedett a védőmaszkok hiánya ügyében, és ezzel összefüggésben együttműködik az Állami Anyagi Tartalékok Igazgatóságával, valamint a tiszti főorvossal is. Eliášová felkérte a szakembereket, „hogy ne szítsanak társadalmi feszültséget a médiának tett nyilatkozataik által, hanem ehelyett részesítsék előnyben a szakmai párbeszédet, és a megoldások közös keresését.”

Kollár a szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: 25 000 orvos esetében hiányzik a megfelelő védőfelszerelés, és nem tudják, kihez forduljanak ez ügyben. Az SLK nevében találkozót kért a megbízott egészségügy-minisztertől, hogy tárgyaljanak az orvosokat és a többi egészségügyi alkalmazottat védő segédeszközök biztosításáról.


(TASR)