Házkutatást tartottak a feltételezett Bitcoin-alapító házában

2015. december 9. - 14:58 | Külföld

Az ausztrál rendőrség házkutatást tartott szerdán Sydney-ben, annak az üzletembernek a házában és irodájában, akiről több technológiai honlap azt állította néhány órával korábban, hogy feltehetően a Bitcoin nevű virtuális deviza feltalálója - közölték hírügynökségekkel szemtanúk.

Házkutatást tartottak a feltételezett Bitcoin-alapító házában
Fotó: AP/TASR

Az ausztrál szövetségi rendőrség azonban közölte, hogy a férfinál tartott házkutatás adóügyi nyomozás keretében folyik, nem pedig azzal kapcsolatos, amit a Wired és a Gizmodo lapok állítottak. A férfi házát elhagyó rendőrök és adóellenőrök nem voltak hajlandók válaszolni a tudósítók kérdéseire. A házban a hatóságok érkezésekor nem volt senki, a bejárati ajtót zárszerelő nyitotta ki.

Az ausztrál választási névjegyzék szerint a házban Craig Steven Wright lakik, aki a DeMorgan és a Panopticrypt Pty nevű cégek tulajdonosa. Wright cégeinek irodája Sydney egy másik részében van.

A Gizmodo közölte a héten, hogy feltehetőleg Wright a Bitcoin titokzatos feltalálója. A Wired pedig azt állította, hogy Wrightnak több száz millió dollár értékű bitcoinja van. "Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy bámulatos szemfényvesztő, aki ezt nagyon szeretné elhitetni velünk" - írta a Wired.

Maga Wright azt jegyezte be saját profiljába a Linkedin globális szakember-adatbázisban, hogy a DeMorgan alternatív fizetőeszközökre koncentráló ausztrál cég.

A világon legismertebb virtuális devizát, a Bitcoint 2008-ban alkotta meg Satoshi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

Tavaly márciusban a japán származású amerikai Dorian Prentice Satoshi Nakamoto fizikus-rendszermérnök tagadta, hogy ő lett volna a Bitcoin feltalálója. Ezt arra reagálva közölte, hogy a Newsweek amerikai magazin egy hosszú tudósításban az ő személyéhez kötötte a virtuális pénzt.

Ausztráliában évek óta vita övezi a virtuális deviza kezelését adózási szempontból. Az ausztrál adóhatóság tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy a Bitcoint a tőkenyereség után fizetendő adó szempontjából vagyontárgynak, nem pedig fizetőeszköznek kell tekinteni. A nagyobb ausztrál bankok szeptemberben bejelentették, hogy a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni szigorúbb törvényekkel összhangban megszüntetik a Bitcoin-kibocsátó cégek számláit. Ezzel 13 vállalkozás kényszerült feladni ilyen tevékenységét. Ennek hatására pedig az ausztrál cégek sorra elhagyják a Bitcoin használatát a Reuters hírügynökség kutatása szerint.

Mivel a virtuális valuta esetében a fizetés nem egy központon keresztül zajlik, a már megtörtént tranzakciók visszafordítására nincs mód, szemben a hagyományos banki rendszerekkel, ahol csalás gyanúja esetén, vagy egyéb okokból a bankok és más pénzintézetek visszavonhatják a korábban jóváhagyott kifizetést.

MTI/para

Címkék: bitcoin