Házkutatást tartottak a korrupcióval gyanúsított volt kormányfő otthonában

Házkutatást tartottak a hatóságok a korrupcióval gyanúsított Najib Razak volt malajziai miniszterelnök Kuala Lumpur-i otthonában - jelentette szerdán a Reuters hírügynökség. Razak számára megtiltották a külföldre utazást azt követően, hogy elvesztette hatalmát a múlt heti parlamenti választásokon 

Legalább egy tucat rendőr hatolt be a bukott kormányfő otthonába, miután Razak, akinek pártja évtizedekig irányította Malajziát, hazatért egy mecsetből - közölte egy szemtanú. Az állami Bernama hírügynökség közlése szerint további 12 rendőr jelent meg egy luxus lakókomplexumnál, ahol Razaknak ugyancsak van egy lakása.

A volt kormányfő otthona előtt mintegy száz ember - újságírók és járókelők egyaránt -  gyűlt össze figyelemmel kísérni az eseményeket, miután a rendőrségi autók megérkeztek. A helyi média emellett élőben közvetítette az interneten a rendőrségi akciót, melynek több ezer megtekintője volt. 

A The Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál 2015-ben tárta fel, hogy a Najib Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitnek (jelenlegi árfolyamon több mint 180 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira. Mind a volt kormányfő, mind az  alap  tagadta, hogy bűncselekmény történt. A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt e vádak alól. 

A dél-kelet-ázsiai országban múlt héten tartottak parlamenti választásokat, melyeken a 92 éves Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörülés győzött a választásokon. Rögtön kijelentette, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni.

Szombaton -  csupán percekkel azután, hogy Razak a Facebookon közölte,  családjával külföldre utazik pihenni - a hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy a volt kormányfő nem hagyhatja el az országot. 

A 92 éves Mohamed korábban 22 éven keresztül, 2003-ig volt az ország miniszterelnöke. Bár visszavonult a politikától, később visszatért, és csatlakozott az ellenzékhez. Állítása szerint azért, mert felháborította az egykori pártfogoltjával, Razakkal kapcsolatosan kirobbant korrupciós botrány.

Mohamed a minap váltotta le az ország főügyészét, aki ellen vizsgálat folyik annak kiderítésének céljából, hogy segített-e Najib Razak volt miniszterelnöknek az őt övező korrupciós botrány eltitkolásában. Az új kormányfő emellett több magas rangú tisztviselőt menesztett a korrupcióellenes hivatalnál. 

MTI/para

19:24
Öregebb, mint...
Szájer József nem holmi bunkó, nem agitprop-papagáj, nem pályát tévesztett standupos.