„Hazug, mocsok, buzeráns vagy!" - Kiabálta Danko Matovičnak

2019. szeptember 12. - 19:59 | Belföld

Hazug, mocsok, buzeráns, bolond. Ilyen kifejezések is elhangzottak csütörtökön a parlamentben Andrej Danko (SNS) házelnök szájából, aki a vulgarizmusokat Igor Matovičnak, az OĽaNO elnökének címezte.

„Hazug, mocsok, buzeráns vagy!" - Kiabálta Danko Matovičnak
Andrej Danko (TASR)

A két politikus azután veszett össze, hogy Matovič egy útra szóló repülőjegyet adott Dankónak Görögországba. Ezzel a házelnök azon kijelentésére reagált, hogy Szlovákia tovább növelheti az adósságait.

„Szlovákiának nem kellene félnie felvenni néhány milliárdos kölcsönt a tőkepiacon, és végre befejezni az autópályák és a kórházak építését”

– mondta Danko az Expres Rádió műsorában.

Matovič a parlamentben felszólította Dankót, hogy ne beszéljen ilyen ostobaságokat. Utóbbi visszaadta a repülőjegyet az ellenzéki politikusnak, majd szóváltásba keveredtek.

„Hazug, mocsok, buzeráns vagy. Te nem mondhatod nekem, hogy szarházi. Neked van papírod arról, hogy bolond vagy, nem nekem” – kiabálta Danko Matovičnak. „Te vagy a nemzeti tanács elnöke? A nemzeti tanács elnöke mondhatja a plénumban egy képviselőnek, hogy te buzeráns?”

– vágott vissza az ellenzéki politikus.

Andrej Danko később elismerte, hogy a parlamentben nem megfelelően válaszolt Igor Matovičnak, az OĽaNO elnökének, ezért elnézést kért. Tomáš Kostelník, Danko szóvivője hozzátette: miután Matovič folyamatosan provokálta a házelnököt, nem tudta tovább türtőztetni magát, és úgy reagált, ahogy reagált. Matovič a TASR hírügynökségnek elmondta, nem fordul a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsághoz Danko kijelentései miatt.

„Andrej Danko is ember. Elnézést kér az eltúlzott reakcióért. Azok után, hogy Matovič úr naponta sértegeti és provokálja őt - amit az is bizonyít, hogy Matovič tegnap egy obszcén gesztussal megzavarta a házelnök sajtótájékoztatóját, továbbá bizonyít a mai provokáció is, amelyhez Marosz úr asszisztált azáltal, hogy az egész incidenst felvette - Danko úr egyszerűen nem tudta tovább türtőztetni magát, és úgy reagált, ahogy reagált”

– fejtette ki Kostelník. A szóvivő hangsúlyozta: Danko Matovičon kívül nem akart megsérteni senki mást.

A házszabály értelmében hasonló esetekben a sértett panasszal fordulhat a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsághoz, amely fegyelmi eljárást indíthat. Egy képviselőnek a képviselőtársa megsértéséért akár 1000 eurós büntetés is kiszabható.

TASR