Hazugságvizsgálatra küldik a rendőröket a Ficóékat rögzítő videó ügyében, a kiszivárogtatót kirúgják a rendőrségtől

2021. október 28. - 14:36 | Belföld

Hamran István országos rendőrfőkapitány az Ide o pravdu nevű műsor vendége volt, ahol többek közt a Robert Ficóékat rögzítő videófelvételről is szót ejtett.

Hazugságvizsgálatra küldik a rendőröket a Ficóékat rögzítő videó ügyében, a kiszivárogtatót kirúgják a rendőrségtől
Hamran István (Fotó: TASR)

Hamran István személyesen akar foglalkozni a vadászházban készült felvétellel, ami Robert Fico, Robert Kaliňák, Miroslav Bödör, Marek Para és Pavol Gašpar találkozásait rögzítette.

„Mindenki, aki kapcsolatba került a felvétellel, hazugságvizsgálatra megy. A videó kiszivárogtatója ellen eljárás lesz indítva, és el lesz bocsátva a rendőrségtől”

– jelentette ki Hamran a műsorban.

Arra a kérdésre, hogy a bizalmát élvezi-e a rendőrség felügyelősége, amelyhez a büntetőfeljelentés érkezett, a rendőrfőkapitány egyértelmű választ adott. „Bízom a felügyelőségben, noha egyesek elárulták a hivatásukat. Sok tisztességes ember van ott.”

Szóba hozta a közelmúlt történéseit, amikor a felügyelőség meggyanúsította a NAKA négy nyomozóját, akik aztán rács mögött végezték. Néhány nap múlva viszont szabadon engedték őket, és folytathatták munkájukat is. Az esettel a Pozsonyi Kerületi Bíróság foglalkozott, amely az egész akciót a felügyelőség kárára értékelte ki. Hamran nem tartja kizártnak, hogy az ügyben benne volt a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) is. Nem tagadja, hogy próbálják kiszűrni az ügynököket a rendőrök között, illetve olyan törvényt sem ellenezne, ami tiltana ilyen kombinációt.

Hamran szerint a következő év elején készülhet el a rendőrség reformja, amely szerint várhatóan háromra csökkentik a jelenlegi nyolc kerületi igazgatóság számát, valamint létrejön az önálló pozsonyi igazgatóság. Ez viszont nem azt jelenti, hogy elbocsátások várhatók, sőt, a rendőrfőkapitány szerint jelentősen meg kell erősíteni rendfenntartó egységeket a régiókban. A NAKA-ra is változások várnak, várhatóan több mint húsz képzett nyomozóval bővülhetnek a sorai.


(Pravda)