Hazugságvizsgálatra küldték a NAKA nyomozóit!

2021. október 16. - 10:01 | Belföld

Hazugságvizsgálatra küldték a NAKA nyomozóit, a Markíza szerint a kiszivárgott dokumentum miatt, amely egy rendőrségen belüli bűnszervezetről tanúskodik, melynek tagjai között említik Diana Santusovát, a belügyi inspekció egyik csapatvezetőjét, valamint Branislav Zurian korábbi NAKA-igazgatót is.

Hazugságvizsgálatra küldték a NAKA nyomozóit!
Illusztráció

Ez a dokumentum röviddel azelőtt szivárgott ki, és került nyilvánosságra, hogy a belügyi belső ellenőrzés őrizetbe vette a NAKA négy vezető vizsgálótisztjét, akiket azóta a bíróság az ellenük folytatott eljárás megalapozatlanságára hivatkozva szabadon bocsátott.

A NAKA titkos dokumentumával csak néhányan kerültek kapcsolatba. Négy nyomozó aláírása található rajta a Markíza szerint, és egyelőre a nyilvánosságnak, illetve a nyomozócsoporton kívül senkinek nem szabadott volna látnia, mivel egy vizsgálati dokumentumról van szó.

Az Országos Rendőrkpaitányság megerősítette a Markízának, hogy a kiszivárgott dokumentum ügyét vizsgálják, és ezzel kapcsolatban hazugságvizsgálatra is küldtek bizonyos személyeket, részleteket azonban nem árultak el.

Michal Slivka szóvivő annyit közölt csupán, hogy a teszt eredménye speciális védelmet élvez, ugyanakkor hozzátette, az eddig elvégzett műveletekkel nem sikerült azonosítani a szivárogtatót.

A kiszivárgott dokumentum ügyében a belügyi inspekció is nyomozást folytat, erősítette meg Petra Friese szóvivő, hozzátéve, hogy a korrupció és szervezett bűnözés ellenes osztály vizsgálótisztje köztisztviselői hatalommal való visszaélés gyanújával kezdeményezett büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota és Štefan Mašin őrizetbe vétele néhány órával az említett dokumentum kiszivárgását követően történt, és tulajdonképpen azok csukták le a NAKA nyomozóit, akikről a dokumentum szólt.

A Pozsonyi III-as Járásbíróság szeptember közepén helyezte előzetes letartóztatásba Čurillát és Ďurkát. A bíróság Čurilla esetében az eljárás befolyásolása, illetve a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak az előzetes letartóztatást. Ďurka esetében ehhez hasonlóan bűnismétlés veszélyével, illetve az eljárás esetleges befolyásolásával indokolta döntését az illetékes bíró, Juraj Kapinaj.

Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit ugyancsak a belügyi inspekció gyanúsított meg. Sabotát ugyancsak az eljárás és tanúk befolyásolásának veszélye miatt helyezték előzetes letartóztatásba. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság végül október 1-jén döntött a szabadon engedésükről. A négy említett vizsgálótiszt a legnagyobb kiterjedésű és legérzékenyebb rendőrségi és politikai korrupciós ügyeket vezeti az elmúlt időszakból.
(Markíza)