Heger aláírásgyűjtésbe kezd, még ezen a héten összeszedné a szavazatokat a kormány új összetételéhez

2023. január 9. - 16:42 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök aláírásgyűjtésbe kezd a képviselők körében a kormány támogatására. Ezen a héten igyekszik összeszedni a szükséges 76 aláírást, majd leadni a köztársasági elnöknek. Heger szeretné elkülöníteni az új 76-os összetételről, illetve az előrehozott választásokról szóló diszkussziót. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kész támogatni az új 76-os összetételt, ha sikerül egyezségre jutni az előrehozott választásokkal kapcsolatban.

Heger aláírásgyűjtésbe kezd, még ezen a héten összeszedné a szavazatokat a kormány új összetételéhez
Fotó: TASR - Jakub Kotian

Heger célja összeszedni a 76 szavazatot, hogy a kormány a választási időszak végéig folytathassa munkáját. „El vannak készítve a lapok, holnaptól szeretnénk elkezdeni a gyűjtést, hogy ezen a héten megpróbálhassuk összeszedni a szükséges 76 szavazatot” – mondta Heger azt követően, hogy hétfőn tárgyalt Kollárral.

Az aláírási íveket először az OĽaNO és a Sme rodina képviselőihez juttatják el, de szeretné megszólítani Miroslav Kollár független képviselőt is. Heger szerint a 76-os összetételről és az előrehozott választásokról külön-külön kell tárgyalni. „Négy évre kaptunk megbízást az emberektől” – mondta, majd hozzátette: ez idő alatt pedig véghez kell vinni mindent, amit szándékoznak, például érvényesíteni a jóváhagyott reformokat.

Heger úgy véli, hogy Kollár támogatni fogja őt. „Miért ne támogatna? Koalíciós partnerek vagyunk, ezért úgy vélem, hogy sikerülnie kellene” – mondta. A házelnök a tárgyalás előtt azt mondta, hogy az új 76-os összetétellel csak abban az esetben értene egyet, ha sikerül megállapodni az előrehozott választásokról. Kollár a júniusi időpont mellett teszi le a voksát, de szerinte legkésőbb szeptemberben lehetne az eseményt megrendezni. „Addig teljes mértékben a 76-os összetétel kormányozna, nem korlátozódna a joghatalma” – tette hozzá.

Heger közölte továbbá, hogy kommunikál az SaS-szel is. „Kész vagyok tárgyalni” – válaszolta Sulík arra a kérdésre, hogy az SaS tagja lehet-e a kormánynak, vagy csak támogatná.

A miniszterelnök szerint az SaS célja az volt, hogy Igor Matovič (OĽaNO) távozzon a kormányból. „Igor Matovič már nem miniszter, tehát nem látom okát, hogy ne támogassák az új 76-ost” – mondta Heger.


TASR/para