Heger: Álljatok le a cirkusszal! – a szeptember 30. a legvalószínűbb időpont az előrehozott választásra

2023. január 30. - 16:15 | Belföld

Egy nappal a szavazás előtt továbbra is az látszik legvalószínűbbnek, hogy szeptember 30-án lesz a parlamenti választás, az OĽaNO és a Za ľudí nem vett részt az SaS által kezdeményezett egyeztetésen. A parlament holnap (kedd) szavaz a négypárti – OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí és SaS – határozatról, amely lerövidíti a jelenlegi választási ciklust, és meghatározza a választás időpontját is.

Heger: Álljatok le a cirkusszal! – a szeptember 30. a legvalószínűbb időpont az előrehozott választásra
Fotó: TASR

Az SaS tartja magát a négypárti – OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí és SaS – megállapodáshoz, és azt a változatot fogja megszavazni, amely szerint szeptember 30-án lesz az előrehozott parlamenti választás. Sulíkék kezdeményezték, hogy a négy párt ma üljön le újra - a találkozót Boris Kollár házelnök hívta össze -, és beszéljék meg, hogy meg tudnak-e egyezni a korábbi, júniusi időpontban. Erre a megbeszélésre azonban sem az OĽaNO, sem a Za ľudí képviselői nem mentek el.

„Mi nem ragaszkodunk a szeptemberi időponthoz, korábban is azt mondtuk, hogy ez az a dátum, ami mindenkinek a legkevésbé rossz, ezért ebben állapodtunk meg” – magyarázta Sulík, hogy miért ezt az időpontoz támogatják.

Az Sas jobb megoldásnak tartaná, ha júniusban lenne a választás, de nem akar egyezkedni a Smerrel, a Hlasszal és a szélsőséges pártokkal. „Nekünk megfelelne a júniusi dátum is, de a négypárti megállapodásban, amelyben az alkotmánymódosításról és az előrehozott választásról megegyeztünk, a szeptember 30. szerepel, és mi tartjuk magunkat ehhez” – mondta a pártelnök. Szerinte, ha az egyezség felét – az alkotmánymódosítást – már megvalósították, akkor a másik felét is be kell tartani, ami a választás kiírására vonatkozik.

Kollár: mi mindent megszavazunk, a szeptember 30-at is

A szeptember 30-át tarja a legvalószínűbb dátumnak Boris Kollár, a parlament elnöke is, aki a mai találkozót az SaS kérésére összehívta.

„Úgy látszik, hogy most a paralmentben 90 képviselő csak a szeptember 30-i dátumban tud megállapodni” – mondta Kollár.

Megerősítette, hogy kedden este ötkor mindenképpen lesz szavazás a választási ciklust lerövidítő határozatról, és azt is elmondta, hogy ők a másik két javasolt dátumot – május 27., amit a Smer, és június 24., amit a Hlas javasolt – is megszavazzák. Valódi esélye azonban csak a szeptember 30-ának van, mivel az OĽaNO-nak, az SaS-nek és a Za ľudínak 71 szavazata van, amivel blokkolhatják a többi dátum elfogadását.

A Za ľudí nem látja értelmét, hogy változtassanak a négypárti megállapodáson, ezért nem mentek el a mai megbeszélésre, tolmácsolta Veronika Remišová (Za ľudí) pártelnök szavait Kollár. „Tartják magukat ahhoz, amiben megegyezett a korábbi négyes koalíció” – ismertette Kollár a Za ľudí álláspontját.

Heger: Álljatok le ezzel a cirkusszal!

Eduard Heger megbízott miniszterelnök szerint is az eredeti megállapodáshoz kell tartani magukat. „Álljatok le ezzel a cirkusszal” – üzente volt koalíciós partnereinek Heger a Facebookon.

„A korábbi kormánykoalícióra támaszkodva megegyeztünk az előrehozott választás időpontjában – szeptember 30-ban. Ez kompromisszum volt, az egyetlen időpont, amihez biztosítani tudtuk a 90 szavazatot” – magyarázta Heger.

Szerinte tiszteletben kell tartani a megállapodást, és ha valaki új megállapodást köt „Ficóval, Pellegrinivel és a fasisztákkal, az az ő problémája és egyben az ő névjegye lesz”.

- lpj -