Heger: Az EB újabb megállapodást kötött a Pfizer/BioNTech gyógyszercégekkel

2021. május 26. - 07:28 | Belföld

Az Európai Bizottság (EB) újabb megállapodást kötött a BioNTech és a Pfizer gyógyszercégekkel az új koronavírus elleni vakcinák beszállításáról. A szerződés 2022-re és 2023-ra szól. Erről kedden tájékoztatott Eduard Heger kormányfő, aki részt vesz a brüsszeli rendkívüli EU-csúcson.

Heger: Az EB újabb megállapodást kötött a Pfizer/BioNTech gyógyszercégekkel
Fotó: TASR

"A mutációk még mindig nagy kockázatot jelentenek, ezért rendszeresen meg kell ismételni az immunizálást. Megbízható beszállításra és igazságos elosztásra van szükség az egyes tagállamok között, ellenkező esetben új járványgócok kialakulása fenyeget" - írta Heger a közösségi hálón. Hozzátette: egyetértett azzal, hogy egy bizonyos mennyiségű vakcinát átengedjenek az Európai Unióval szomszédos ún. harmadik országoknak. Úgy véli, ezáltal elkerülhető, hogy a vendégmunkások ismét behurcolják a vírust az EU területére.

Az Európai Bizottság csütörtökön (május 20.) már a harmadik egyezményt írta alá a BioNTech és a Pfizer gyógyszercégekkel. A szerződés 1,8 milliárd adag COVID-19 betegség elleni vakcina beszállítását biztosítja az unió tagállamainak a 2021 és 2023 közötti időszakban. Az EB 900 millió adagot kötött le a jelenleg használatos vakcinából, és további 900 millió adagot az új vírusvariánsokhoz igazított védőoltásból.


TASR